Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

“Oslobođenje, a ne reintegracija”. Prije 27 godina Grbavica, Kovačići i Vraca vraćeni pod okrilje Sarajeva

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić počelo je obilježavanje 27. godišnjice reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, javlja Anadolija.

Povratkom naselja Grbavica, Kovačići i Vraca na današnji dan prije 27 godina,pod okrilje Sarajeva završen je proces reintegracije područja koja su po Dejtonskom mirovnom sporazumu pripala glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Reintregracija: Značaj obilježavanja ovakvih datuma

Načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović ukazao je na značaj obilježavanja ovakvih datuma i njegovanja kulture sjećanja.

“Danas smo ovdje na Mostu Suade i Olge, prvih žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu, mjestu odakle je krenula agresija, sa kojeg je došla do okupiranja dijelova općine Novo Sarajevo i grada Sarajeva i jednog od mjesta odakle je krenula i reintegracija tih naselja. Bitno je da smo danas ovdje i da se sjećamo tih datuma”, kazao je Tanović.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana reintegracije Edhem Koradžija na Grbavici je bio četiri godine rata.

Podsjetio je da su o Grbavici snimani filmovi, pisane i pjevane pjesme…

“Ja ne bih ovo nazvao reintegracijom Grbavice, ovo bih nazvao oslobađanjem Grbavice jer su se vratili ljudi koji su već stanovali tu. Ovdje ništa nismo reintegrisali, samo smo vratili ljude na njihovo. Mi nismo ušli na tuđe, nego su oni došli na naše, okupirali je i od Grbavice napravili logor”, istakao je Koradžija.

Četiri godine pod okupacijom

U okviru obilježavanja 27. godišnjice reintegracije pomenutih naselja položeno je cvijeće i odata počast šehidima i poginulim borcima na Šehidskom mezarju Kovači.

Tokom dana će biti odata počast i na spomen-parku Vraca, spomen-obilježju Gornji Kovačići i Grbavica, te na spomen-obilježju logorašima na Grbavici.

Nakoliko mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini i prekinuta skoro četverogodišnja opsada Sarajeva, 19. marta 1996. godine pripadnici sigurnosnih snaga Federacije BiH ušli su u naselja Grbavica, Kovačići i Vraca.

Ovim činom ta naselja su nakon skoro četverogodišnje okupacije od strane agresora ponovo vraćena u sastav sarajevske općine Novo Sarajevo.

Dan reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, 19. mart, ujedno je i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.

Raport.ba