Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Osmica je tražio dokaze, Raport ih ekskluzivno objavljuje: Odakle mu desetine hiljada keša?

Nakon što je stavljen na crnu listu SAD uz frapantno obrazloženje, Osman Mehmedagić Osmica zakukao je tražeći dokaze na kriminal za koji je optužen.

Naime, ova osramoćena uhoda na crnoj listi SAD završila je zbog niza kriminalnih radnji kakve su zabilježene samo u totalitarnim sistemima koji pokušava nametnuti bračni par Izetbegović.

Teško je razlučiti koja je od nekoliko optužbi šokantnija, ali po mnogima prednjači ona da je kao šef OSA-e sarađivao s krimosa kako bi obogatio sebe i napunio crne fondove SDA.

“Tražim da sve dokaze na osnovu kojih su donijeli odluku o sankcionisanju što prije dostave nadležnim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini”, kazao je Mehmedagić tvrdeći da je žrtva bjelosvjetske zavjere protiv SDA.

Raport je u posjedu dokumentacije koju je Tužilaštvo BiH prikupilo u predmetu koji je misteriozno ‘nestao’ odnosno prestao biti aktuelan.

Radi se o istrazi koja se protiv Osmice vodila u sklopu velikog predmeta koji se odnosio na falsificiranje diplome, prevara sa radnim stažem te pranje para.

Osmica je, dakle, tražio dokaze, Raport ih objavljuje.

Krenimo redom – od dijela koji se tiče pitanje odakle Osmici pare?

Američki State Department tvrdi da postoje dokazi koji govore da je Osmica sarađivao sa kriminalnim grupama da bi obogatio sebe i SDA. A, iako nema drugih detalja, vjeruje se da dokaze za njegovo krije Sky aplikacija.

Finansijska istraga

Do sada su se već pojavljivali iskazi i prepiske iz Sky aplikacija koje ukazuju na duboku involviranost bivšeg šefa OSA-e u kriminalne radnje koje bi mu mogle omogućiti bogaćenje.

A, njegovo bogatstvo već je bilo predmetom finansijske istrage i tad su utvrđene neke čudne stvari.

Njega su 14. jula 2021. godine uhapsili pripadnici MUP-a KS po nalogu Tužilaštva BiH i to na osnovu nekoliko sumnji. Jedan od njih bio je osnov sumnje da je Osmica prao pare.

Raport je u posjedu dijela izvještaja finansijske istrage koja se tad provodila protiv Osmice, ali i nalaza finansijskog vještaka koji je vršio procjenu njegove kuće u Sarajevu.

U prijedlogu za određivanje pritvora koje Tužilaštvo BiH šalje Sudu BiH navodi se sljedeće:

“Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu naredilo je sprovođenje finansijske istrage sa dodatkom da se utvrde svi dostupni podaci o ostvaarenim prihodima i rashodima zaposlenih članova porodice Mehmedagić, kao i podatke o vlasništvnu nad putničkim motornim vozilima i nekretninama.

Finansijskom istragom utvrđen je izraziti nesrazmjer rashoda u odnosu na prihode i utvrđeno je trošenje izrazito velikih iznosa novca, koji ne potiču sa računa Mehmedagić Osmana, poput kupovine kuće gotovim novcem od prodavca Čedić Šaćira za ugovoreni iznos od 116.000,00 KM, uz napomenu da se radilo o dvije kuće koje su bile u izrazito devastiranom stanju. Prihodi i rashodi u tom periodu sa bankovnih računa sa kojih Mehmedagić Osman prima platu, te održava štednje, nisu ukazali da novac potiče sa bankovnih računa”.

Dio izvještaja Tužilaštva BiH (Foto: Raport)

Čedić je inače vlasnik poznate sarajevske slastičarne ‘Vatra’, koji je nedavno osuđen za utaju poreza. Čedići su inače kućni prijatelji bračnog para Izetbegović.

U izvještaju Tužilaštva, koji ima Raport, se navodi da je Osmica kuću kupio novcem za koji nije moguće utvrditi porijeklo. Odnosno – nije kredit i nije od plaće. Odakle onda?

I ovu transakciju kešom, Osmica je radio tako da bude manje uočljiva, a detaljno se opisuje:

“… nekretnine su u naravi dvije ruševne trošne kuće, i to za ugovorenu kupoprodajnu cijenu od 116.000,00 KM, koju je Mehmedagić Osman platio gotovim novcem u više obroka, kroz kratak vremenski period, i to u iznosima od: 10.000,00 KM do 30.000,00 KM, na koji način je sumnjivu transakciju kroz više obroka plaćanja učinio manje uočljivom, i pri čemu gotovi novac kojim je isplatio u cjelosti kupoprodajnu cijenu kuće ne potiče sa računa Mehmedagić Osmana i računa njegovih bliskih srodnika, i na kojem lokalitetu je potom novcem neutvrđenog porijekla sagradio porodični dom u kojem živi sa svojom porodicom”, ističe se.

Dakle, za ogromnu količinu keša, Osmica kupuje trošnu kuću. I to nije sve. Uvaljuje u nju ogroman novac. I opet, nema pokrića za radove koje je izvodio – a izvodio je sve: od renoviranja do pravljenja bazena i teretane.

“Nekretnina u naravi predstavlja vilu sa bazenom, a za čiju izgradnju takođe nema pokrića u trošenju novca iz legalnih prihoda”, ističe se u izvještaju.

Dakle, nakon što je kupio trošnu kuću za 116.000 KM u kešu, Osmica je još uložio ogroman novac u njeno renoviranje, pravljenje bazena i kućne teratane.

Tužilaštvo BiH je anagažiralo i sudskog vještaka za finansije koji je uradio procjenu koliko je to moralo koštati.

Izvještaj finansijskog vještaka

“Na temelju prednjeg opisa i izračuna vrijednosti uloženih sredstava za renoviranje i izgradnju prethodno opisanih nekretnina, koje se nalaze na adresi … u Sarajevu, mišljenja sam da je u dovođenje nekratnina u sadašnje stanje, od kupovine istih, investirano ukupno 163.223,87 KM, pod uslovom da su svi radovi izvođeni uz angažovanje vanjske radne snage. Vlasnik može tvrditi da određeni radovi nisu izvedeni jer vještak nije u potpunosti upoznat sa početnim stanjem i izgledom objekta”, ističe se.

Asimu dao 20.000 KM u kešu

Tako se navodi da je samo izgradnja bazena koštala 11.177,25 KM.

“Osim stambenog objekta na parceli se nalaze i bazen sa stazom za prolazom oko njega. Bazen je djelimično ukopan u teren, a dijelom je iznad terena”, ističe se.

Nakon što je završio s kućom, Osmica kupuje i automobil za svoju suprugu Amelu Šehović-Mehmedagić, o čemu je Raport već pisao.

I opet dijelom za keš, za koji ne postoji porijeklo.

“Tokom maja 2019. godine, od prodavca Sarajlić Asima, na ime svoje supruge Mehmedagić-Šehović Amele, kupio putničko motorno vozilo Audi Q 5, 2016. godište, za koje vozilo je prodavcu Sarajlić Asimu isplatio kompletnu kupoprodajnu cijenu vozila u iznosu od 62.000,00 KM, od čega 42.000,00 KM preko računa, a ostatak iznosa od 20.000,00 KM u gotovom novcu, a koji novac ne potiče iz redovnih primanja Mehmedagić Osmana i članova njegove porodice, a obzirom da nije prethodno podignut sa računa”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Ovaj predmet je bio u rukama tužioca Olega Čavke, koji je kasnije prebačen drugom tužiocu.

Nije poznato u kojoj fazi se nalazi, a s obzirom na to da već dugo nema nikakvih aktivnosti, pitanje je da li se išta dalje istražuje.

No, ovo je tek prvi dio dokaza. Uskoro Raport objavljuje druge dokaze koje je Osmica tražio.

Raport.ba