Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ovo što se dešava Dodiku ne može biti slučajno. Je li krenula njegova izolacija?

Dvije na prvi pogled odvojene situacije dovele su Milorada Dodika u posljednjih mjesec u vrlo neugodan položaj iz kojeg se nije znao niti mogao izvući bez štete.

Prvo je iz državne televizije Srbije RTS procurio snimak nastao prije same emisije ‘Oko’ na kojem Dodik brutalno vrijeđa porodicu Đoković nazivajući ih ciganijom i opisujući ih kao ‘teške ljude u pi*ku materinu’.

Danas je Dodik dobio raspored sjedenja na večeri povodom otvaranja Gospodarskog sajma u Mostaru i ‘neko’ ga je stavio za isti sto sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

No, šta povezuje ova dva na prvi pogled potpuno odvojena, nepovezana događaja?

Krenimo redom.

‘Grubom greškom’ snimak izašao iz RTS? Ne budimo naivni

Samo neko potpuno naivan i neko ko pojma nema o sveprisutnosti Aleksandra Vučića u svim mogućim procesima u Srbiji, a posebno onih koji se tiču propagandnog dijela, može pomisliti da je snimak iz RTS-a izašao ‘grubom greškom’ te da će BIA zaista slučaj istražiti.

Kada se snimak pažljivo gleda teško se oteti utisku da svi – od kamermana do voditelja – znaju da se Dodik snima i da će taj snimak već sljedeće jutro postati viralan na društvenim mrežma.

S obzirom na status sveca koji Đoković ima u Srbiji jasno je da Dodiku ne može biti oprošteno prostačko vrijeđanje najvećeg sportiste kojeg je Srbija ikad imala.

Šteta po Dodika je utoliko veća što je sad teško za očekivati da će porodica Đoković od tzv. Srpska open napraviti tradicionalni turnir u Banjoj Luci.

Vučić koji je apsolutni vladar svega u Srbiji, a posebno državnih medija sigurno nije bio iznenađen, a sve je više onih koji smatraju da je on i osmislio cijelu akciju. O tome da su odnosi Vučića i Dodika narušeni već se dugo govori i javna je tajna da predsjednik Srbije podržava projekt Jelene Trivić u kojoj vidi priliku da sruši Dodika.

Snimak mu je samo alat na tom putu.

Današnji događaj sa Mostarskim sajmom tekođer je vrlo simptomatičan. Jasno je da se radi o ‘privatnom’ projektu Dragana Čovića u kojem on određuje sve. Pa i to gdje će ko sjediti. Naivno je misliti da Čović nije učestvovao u određivanju rasporeda sjedenja i da se radi o grešci kada je Dodik stavljen za isti sto sa Schmidtom kojeg u širokom krugu zaobilazi. I Dodik zbog toga navodno nije došao u Mostar.

Čović i Dodik imali su jedan od najčvršćih političkih saveza, ali u posljednje vrijeme sve su glasnije špekulacije da se Čović odmiče od Dodika pokušavajući se distancirati od proruske politike.

Možeš doći, ali sa Schmidtom

To što Dodik nije došao na Sajam poruka je i Čoviću, koji mu je rasporedom sjedenja poslao poruku da nije baš poželjan ali mu istovremeno dao povod da džentlmenski ne dođe. Jer, raspored sjedenja predviđen je za večeru, pa nije jasno kako to da Dodik nije došao na sastanak s premijerkom Srbije Anom Brnabić? Osim toga, kako to da Dodik zaobiđe Sajam čiji je ovogodišnji partner država Izrael s kojom se Dodik trudi da ima što bolje odnose?

Iz ogromnog statusa koji je Dodik objavio, a u kojem se jedom rečenicom osvrće na nedolazak na Sajam, Dodik uglavnom bljuje vatru. No, zadnja rečenica je možda i ključna i iz je moguće pročitati bijes. On tvrdi da je Elmedin Konaković dogovorio sa HDZ-om Izborni zakona, pa poručuje sljedeće:

“Nadam se da će taj dogovor biti održiv. Vidjećemo”, rekao je Dodik. On ovim ustvari šalje poruku Čoviću da će ga Konaković ‘izraditi’, iako se zna da Izborni zakon niti je dogovoren niti ga Konaković može sam dogovoriti. Izjava ima dodatnu težinu ako se zna da je Dodik bio veliki zagovornik da se na državnom nivou pravi koalicija sa SDA i Bakirom Izetbegovićem (jer je tako lakše).

Dakle, dva na prvi pogled odvojena događaja imaju istu ili sličnu nit koja, mogućem, vodi ka konačnoj Dodikovoj izolaciji ne samo na međunarodnom planu nego i na regionalnom.

U trenutku kada je sebe i RS odveo u finansijsko ropstvo i kada je ušao u diplomatski rat sa skoro cijelim zapadnim svijetom, Dodik bi mogao ostati i bez ono mali saveznika koji ne žele da osjećaju posljedice rušilačke i samoubilačke politike predsjednika RS.

Raport.ba