Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ovo su kandidati za novu Vladu USK, danas će bit imenovani

Lideri kantonalnih organizacija i predsjednici klubova skupštinskih zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), Narodnog evropskog saveza (NES), Demokratske fronte (DF) i Stranke za Bosnu i Hercegovinu na današnjoj konferenciji zvanično su potvrdili sporazum o formiranju vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

Saopćeni su kandidati za novu Vladu Unsko-sanskog kantona (USK), a njihovo imenovanje je odmah danas na vanrednom skupštinskom zasjedanju.

Premijer USK i dalje bi trebao biti Mustafa Ružnić (NES). Njegov stranački kolega Muris Halkić trebao bi ostati na poziciji ministra zdravstva. Narodni evropski savez je još predložio Adisa Džanića za ministra poljoprivrede, dok bi novi ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša trebao biti Senad Dizdarić, što je potvrdio i predsjednik Kluba zastupnika NES-a u Skupštini USK.

“Što se tiče Stranke za BiH, na poziciji ministrice privrede ostaje Samra Mehić”, riječi su jedinog skupštinskog zastupnika ove stranke Nisveta Jusića.

Predsjednik skupštinskog kluba zastupnika Demokratske fronte Sanil Hasić kazao je kako je ova stranka za ministra obrazovanja predložila Edvina Alijanovića, a za prvog čovjeka Ministarstva unutrašnjih poslova Božidara Živka.

Prijedlozi Stranke demokratske akcije su Sanel Mahić za ministra financija, Dragan Polimanac za ministra pravde i Esad Bašagić kada je u pitanju Ministarstvo za boračka pitanja USK. Ovo je danas ozvaničio dosadašnji predsjednik zastupničkog kluba Jasmin Musić.

Službena zakonska potvrda svih prijedloga uslijedit će na sazvanoj vanrednoj sjednici Skupštine, koja bi trebala početi u 13 sati. Prema najavama, upravo Jasmin Musić iz Stranke demokratske akcije će kao novoizabrani predsjedavajući Skupštine USK službeno imenovati mandatara Ružnića, nakon čega će uslijediti proces potvrđivanja sastava kantonalne vlade.

U trenutnom skupštinskom sazivu SDA i NES imaju po osam zastupnika, DF tri, a Stranka za BiH jednog, tako da će u novoj većini kantonalne skupštine participirati ukupno 20 zastupnika iz ove četiri političke partije.

U opoziciji ostaju Socijaldemokratska partija (SDP) i Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) sa po tri, Narod i pravda (NiP) dva, te Naša stranka i Laburistička stranka sa po jednim zastupnikom.

Raport.ba