Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Pitali smo Britansku ambasadu šta će biti sa ogromnom pomoći cijeloj BiH

Iz Ambasade Velike Britanije u BiH za Fokus.ba odgovorili su na set pitanja koja su se nametnula nakon odluke Vlade RS-a ne samo da u vlastitoj režiji prekine saradnju sa diplomatama ove kao i Američke ambasade, već i da od predstavnika RS-a u institucijama BiH, i od organa lokalne samouprave zatraži da to isto učini.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Ovaj nevjerovatan potez dešava se u momentu kada Velika Britanija daje značajnu podršku Bosni i Hercegovini, a time i RS-u, na reformskom putu, uz izrazitu finansijsku pomoć. Treba naglasiti da se samo finansijska pomoć BiH u cjelini u protekle dvije decenije i duže mjeri stotinama miliona KM.

Na naš upit da preciziraju koliko je tačno sredstava u svim ovim godinama iskoristila RS, iz Ambasade Velike Britanije su nam kazali da je “Ujedinjeno Kraljevstvo dugoročni partner Bosne i Hercegovine i ne pravi razliku između entiteta u našem radu na podršci strukturama i građanima ove zemlje”.

– Mi radimo u partnerstvu sa institucijama BiH i entiteta na implementaciji projekata u širokom spektru sektora, uključujući i podršku u borbi protiv transnacionalnog kriminala, izgradnji otpornosti zemlje u slučajevima prirodnih nesreća i pomoći u razvoju rastuće ekonomije. Ujedinjeno Kraljevstvo je također jedna od vodećih zemalja u doprinosima multilateralnim fondovima, uključujući i Ujedinjene nacije, te vodeća članica odbora međunarodnih finansijskih institucija čiji su projekti i investicije izuzetno važni za podršku socijalnog i ekonomskog razvoja diljem BiH. Iako nam fokus nije na novčanim iznosima, uložili smo milione funti na bilateralnoj osnovi – rekli su iz Britanske ambasade za Fokus.ba.

U skorijem periodu, kako navode, njihova podrška je uključivala pomoć u digitalizaciji javnih usluga za građane sa ciljem smanjenja sitne korupcije, podrška relevantnim ministarstvima u njihovom socio-ekonomskom radu, jačanje usluga raciklaže i rad sa mladima koji su odlučni da izgrade bolju budućnost za BiH.

– Mnogi također pamte podršku koju je Ujedinjeno Kraljevstvo pružilo kao odgovor na razarajuće poplave 2014. godine. Britanske kompanije su veliki investitori u nekoliko polja, što je od dobrobiti za lokalnu ekonomiju, otvaranje novih radnih mjesta i način da zemlja zadrži svoju radnu snagu. Mi ostajemo istinski posvećeni poboljšanju života svih koji žive u BiH. Ne smije se dozvoliti da sve eratičnije djelovanje g. Milorada Dodika nanese štetu ovom ključnom radu – poručili su iz ove ambasade.

Vijest Pitali smo Britansku ambasadu šta će biti sa ogromnom pomoći cijeloj BiH se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus