Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Plenković: Hrvatska niti želi, niti hoće da gradi fizičke barijere na granici s BiH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske (RH) Andrej Plenković poručio je kako Hrvatska neće, niti želi graditi fizičke barijere na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

– To osobito govorim u svijetlu zaključaka Evropskog vijeća od prošle sedmice, gdje je otvorena mogućnost podrške finansiranju fizičkih barijera na granicama Evropske unije i šengenskog prostora. Principijelan i čvrst politički stav Vlade RH-a je da mi niti želimo, niti hoćemo graditi fizičke barijere na granici između ove dvije zemlje, to je naše čvrsto opredjeljenje – poručio je Plenković nakon sastanka s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto u Zagrebu.

Dodao je kako hrvatske institucije žele unaprijediti saradnju između policija te raditi na unaprjeđenju tehničkog i tehnološkog aspekta nadzora granice između RH i BiH kako bi se na taj način spriječile nezakonite migracije.

To podrazumijeva i usklađivanje politike viznog režima RH s politikom viznog režima koji postoji na nivou Evropske unije, kazao je Plenković.

Ponovio je kako se Vlada RH zalaže za nastavak unaprjeđenja dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa s BiH u političkom, ekonomskom, kulturnom i svim drugim aspektima.

– Vlada Republike Hrvatske ima snažnu volju pomoći Bosni i Hercegovini da nakon stjecanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji ispuni onih nekoliko kriterija koji su na dnevnom redu i Vijeća ministara i drugih institucija, te da se steknu preduvjeti i za što skorije otvaranje pregovora o pristupanju, a to je najbitniji segment približavanja EU-u i to je ono što trenutno rade čak četiri ostale zemlje našeg susjedstva i zaista bismo voljeli da i BiH što prije ulovi taj priključak i krene dalje – kazao je Plenković.

Trgovinska razmjena dosegnula 4 milijarde eura

Na današnjem sastanku Plenković – Krišto dogovoreno je da se u junu u Zagrebu održi zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade RH.

– Na dnevnom redu bit će sve teme u našim odnosima kako bismo dali impuls jačanju suradnje. Brojke o gospodarskoj razmjeni nakon pandemije covida-19 ukazuju da je gospodarska razmjena u 2022. dosegnula čak četiri milijarde eura, što je enorman napredak i veliki iskorak u našim gospodarskim odnosima gdje je Hrvatska uz Austriju najvažniji ulagač u BiH. Nastojat ćemo da svi aspekti suradnje, od energetike, preko farmaceutske, prehrambene industrije i svih mogućih resora i sektora budu unaprijeđeni u razdoblju koje je pred nama – kazao je Plenković.

Dodao je kako Vlada RH želi intenzivirati saradnju i u prometu i komunikacijama.

– Znamo da smo otvorili most Svilaj na koridoru Vc, Hrvatska će do sredine 2024. dovršiti i preostalih pet kilometara između Belog Manastira i mađarske granice, a očekujemo da taj koridor koji spaja Budimpeštu, Osijek, Sarajevo i Ploče nastavi graditi i na teritoriju BiH i tako još više poveže naše dvije zemlje – naglasio je hrvatski premijer.

Plenković je istaknuo kako će Hrvatska nastaviti nametati temu BiH u svim europskim institucijama te da će BiH staviti na raspolaganje cjelokupno iskustvo koje postoji u hrvatskoj administraciji, u političkom, ekonomskom i pravnom aspektu, kako bi se evropski put BiH ubrzao.

Izborna reforma i jednakost konstitutivnih naroda

Kada su u pitanju politički donosu unutar BiH, hrvatski premijer ponovio je da se Zagreb zalaže za politiku jednakosti tri konstitutivna naroda i svih drugih građana.

– Želimo da se sukladno dogovoru političkih stranaka koje formiraju vlast na državnom nivou, nastavi proces izborne reforme kako bi u BiH svi konstitutivni narodi, a tu prije svega mislim na Hrvate, imali i pravni okvir poštenih izbora za svoje predstavnike u najvišim tijelima, a tu prije svega mislim na Predsjedništvo BiH, jer ova praksa koju smo gledali u četiri od pet zadnjih ciklusa izbora za Predsjedništvo BiH sigurno ne pridonosi ni povjerenju, ni kvalitetnom funkcioniranju zemlje. Naprotiv, ostavlja tragove, rezerve, ograde i zazore, stoga vjerujem da će ovakav politički dogovor koji je bio i preduvjet daljnje saradnje političkih stranaka na centralnom nivou učiniti korak naprijed. Vjerujemo da će se po uzoru na centralna tijela vlasti isto tako ubrzo formirati i vlada na razini Federacije BiH – kazao je Plenković.

Hrvatski premijer dotaknuo se i problema opskrbe plinom, kazavši kako je Hrvatska spremna pomoći BiH u pogledu opskrbe tim energentom.

– Naš je cilj da se u zajedničkom dogovoru nastave razgovori o projektu Južne interkonekcije, dakle plinifikacije dalje od Dugopolja dokle u Hrvatskoj trenutno postoji plinovod, prema Zagvozdu, Imotskom i Posušju, a na vlastima BiH je da stvore pravne pretpostavke za realizaciju tog projekta kako bismo činjenicu da će Hrvatska kapacitete svog LNG terminala na Krku povećati s 2,9 na 6,1 milijardu kubika mogli staviti u funkciju nama susjednim zemljama. Posebno nam je stalo da BiH od toga ima koristi – poručio je Plenković.

Vijest Plenković: Hrvatska niti želi, niti hoće da gradi fizičke barijere na granici s BiH se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus