Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Pod ruševinama u Turskoj i jedan državljanin BiH, povrijeđene i dvije Hrvatice

Prema trenutnim informacijama, jedan državljanin BiH nalazi se pod ruševinama u Turskoj.

Kako je rečeno iz Konzulata BiH u Istanbulu, radi se o radniku firme GOPA. Trenutno nema više informacija o njegovom stanju.

Također, u zemljotresu u Turskoj su povrijeđene i dvije Hrvatica.

U strašnim potresima koji su pogodili Tursku, prema dosad su poznatim podacima stradale i dvije Hrvatice.

“Jedna od njih inače živi u Istanbulu, ali je bila na edukaciji u Adi Aman, jednom od deset gradova pogođenih ovim velikim potresima. Srušila se kuća u kojoj je boravila i spasitelji su je izvukli ispod ruševina. U bolnici je i zasad je dobro. Direktno se nisam s njom čuo. Drugu je potres zatekao u Malatyji i ona je također na bolničkom liječenju. Radimo na tome da saznamo ima li još naših državljana ozlijeđenih u potresu”, rekao je za Jutarnji list hrvatski ambasador u Ankari Hrvoje Cvitanović.

U potresu koji je pogodio granično područje Turske i Sirije poginulo je više od 1200 ljudi. Zemlje nude pomoć dok se zbrajaju mrtvi i razmjeri štete. Ranije je predsjednik Erdogan kazao da se pod ruševinama u Turskoj nalazi nekoliko hiljada osoba.

“Ispod ruševina do sada spašeno 2.470 osoba. Broj srušenih zgrada dosegao je 2.818. Više od 9.000 spasilaca trenutno traga za nestalima u zemljotresu. Broj spasilaca se stalno povećava”, rekao je Erdogan ranije.

U Siriji, već razorenoj u više od 11 godina građanskog rata, vladin zdravstveni zvaničnik rekao je da je više od 237 ljudi ubijeno i oko 600 ozlijeđeno. Većina žrtava je zabilježena u pokrajinama Hama, Aleppo i Latakia, gdje su se srušile brojne zgrade.

Turski AFAD (Ministarstvo za katastrofe i vanredna stanja) revidirao je prvobitni izvještaj o jačini jutrošnjeg zemljotresa. Umjesto prvobitno javljenih 7,4, potres je bio jačine 7,7 stepeni po Richteru.

Raport.ba