Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Pogledajte kako su dočekani spasioci koji su se vratili iz Turske

Kolona vozila tima Gorske službe spašavanja (GSS) FBiH, koji su bili angažovani na traganju i spašavanju žrtava nakon razornih zemljotresa u Turskoj, stigla je u Sarajevo.

U poslijepodnevnim satima su ih na platou preko puta Vijećnice dočekali kolege, prijatelji, porodica i sugrađani.

Nakon postrojavanja na platou preko puta Vijećnice spasioci su minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast stradalim u zemljotresima u Turskoj.

Kolona je produžila u Aziće, gdje su ih dočekali dužnosnici Vlade Federacije BiH, kao i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite.

Nakon prolaska kroz Sarajevo, ekipe iz drugih bh. gradova nastavljaju dalje prema svojim gradovima.

U Turskoj se od prošle sedmice nalazio veliki broj spasilaca iz Bosne i Hercegovine koji su djelovali kroz entitetske gorske službe spašavanja, ali i Federalnu upravu civilne zaštite.

Trinaest timova za potragu i spašavanje od 234 osobe iz Bosne i Hercegovine stiglo je u Tursku odmah nakon zemljotresa koji je odnio desetine hiljada života.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su 11 provincija, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

Vijest Pogledajte kako su dočekani spasioci koji su se vratili iz Turske se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus