Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Pokušali prokrijumčariti turske migrante u duplom dnu vozila iz BiH u Hrvatsku

Otkrivena su nova dva pokušaja krijumčarenja turskih državljana iz BiH u Hrvatsku. Njih ukupno sedam skrivali su duplom dnu vozila u vrlo skučenom prostoru te u teretu metalnih konstrukcija.

Otkrila ih je brodsko-posavska policija u Hrvatskoj te uhapsila dvojicu vozača.

Na graničnom prijelazu Svilaj policija je u priključnom vozilu, koje je teretnim automobilom bosanskohercegovačkih registracija “vukao” 32-godišnji državljanin BiH, u teretu metalnih konstrukcija otkriveno je pet turskih državljana, prenosi FENA.

Prema policijskom izvještaju od četvrtka, na ulazu u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Stara Gradiška kontroliran je automobil slovenskih registracija. Auto je je vozio 23-godišnji hrvatski državljanin.

U duplom dnu vozila, u vrlo skučenom prostoru, pronađena su dva državljana Turske.

Istragom je utvrđeno da su obojica vozača, prema dogovoru s nepoznatim osobama te za novčanu naknadu, migrante trebali dalje prevesti u druge zapadne zemlje Evropske unije.

Protiv njih se podnose krivične prijave Općinskom državnom tužilaštvu u Slavonskom Brodu zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Evropske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Prema stranim državljanima koji su se skrivali u vozilima provest će se postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima, prenosi Hina.

Raport.ba