Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti započele aktivnosti u okviru Dana Kantona Sarajevo

Zajednička delegacija Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo danas je, u okviru obilježavanja Bitke za odbranu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, položila cvijeće i odala počasti na Mezarju “Kovači”, na centralnom nišanu Bosanskom šehidu i mezaru prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića, Groblju “Lav”, Mezarju “Stadion”, Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Novog Grada, te u Aleji veterana na Groblju „Vlakovo“.

Ovom aktivnošću pijeteta i sjećanja na sve one koji su svoje živote utkali u temelje naše jedine domovine Bosne i Hercegovine službeno je započela ovogodišnja manifestacija Dani Kantona Sarajevo, koja će trajati do 9. maja.

Pored delegacije Skupštine i Vlade KS, u ovim aktivnostima učestvovale su i delegacije: Predsjedništva BiH, Grada Sarajeva, općina s područja KS, delegacije SABNOR-a KS i Koordinacije boračkih organizacija KS i općina.

U okviru prigodnog programa, prisutnima se obratio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović sjećajući se tih sudbonosnih dana za našu zemlju i njen glavni grad – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Osmanović je istaknuo da na današnji dan nije odbranjeno samo Sarajevo, odbranjena je i Bosna i Hercegovina.

“Moramo zajednički istupiti pred poricanjem istine, istovremeno stvarajući uslove za vraćanje digniteta našim braniteljima, ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca. Zahvaljujući svima njima, mi danas živimo u miru, pamteći heroje naše slobode”, kazao je ministar Osmanović.

Po njegovim riječima, plan agresora bio je preuzimanje zgrade Predsjedništva i potpuna eliminacija državnog rukovodstva naše domovine.

“Pred licem agresora tada smo pokazali hrabrost – Sarajlije, goloruki mladići, heroji, patriote stali su u odbranu glavnog grada ali i domovine, suprotstavili se daleko nadmoćnijem neprijatelju koji je imao cilj da uništi jedan narod, dobili ključnu bitku, te otpočeli herojsku odbranu grada i države. Dobivena je prva bitka, ona najvažnija, koja je bila motiv i inspiracija za naredne četiri godine krvave borbe. Taj dan, nažalost, označio je i početak najduže opsade jednog grada u modernoj historiji, koja će trajati duga 1.425 dana”, kazao je ministar Osmanović.

Poručio je i kako se današnji stanovnici našeg glavnog grada, ali i svi domoljubi umoriti neće, jer je kultura sjećanja ostavljena u amanet svima njima.

“Zahvaljujući našim saborcima, njihovoj upornosti i želji za preživljavanjem Sarajevo nije palo u ruke agresora, ovaj grad nije slomljen i svaki prekinuti život svjedoči o tome”, naglasio je ministar Osmanović.

Raport.ba