Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Poruka Memorijalnog centra Srebrenica povodom 1. marta: Ne smijemo dozvoliti ponavljanje historije

Zaposlenici, saradnici i volonteri Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine poslali su poruku javnosti povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u kojoj upozoravaju da se ne smije dozvoliti ponavljanje historije, javlja Anadolu Agency (AA).

“U odsutnom trenutku u historiji Evrope, kada prepoznajemo neposrednu opasnost od ratova i novih zločina, mi u Memorijalnom centru, kao nosioci odgovornosti borbe za čuvanje istine o genocidu u Srebrenici, smatramo našom dužnošću da pošaljemo poruku javnosti i upozorimo da ne smijemo dozvoliti ponavljanje historije – ni u Bosni, ni u Ukrajini, niti bilo gdje drugo u svijetu”, poručili su.

Istakli su da su 29. februara i 1. marta 1992. godine građani i građanke Bosne i Hercegovine glasali za nezavisnost, slobodu i ravnopravnost.

“Odgovor onih politika koje se nisu slagale sa tim stavom bile su masovne grobnice, koncentracioni logori, više od 100.000 ubijenih i nestalih, etničko čišćenje, zločini protiv čovječnosti i genocid. Svaki razgovor o mogućem konfliktu danas u Evropi je razgovor o pitanju odbrane slobode i o tome šta je neko spreman uraditi da vam tu slobodu uskrati”, dodaju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Naglasili su da se ne smije dozvoliti zavaravanje propagandnih medija, navodeći da je prije tri decenije do pravih i provjerenih informacija bilo mnogo teže doći, ali su i tada imali hrabre novinare iz cijelog svijeta čiji je rad bio ključan u kasnijem utvrđivanju činjenica o genocidu i razmjerama zločina protiv čovječnosti širom BiH.

“Danas su činjenice na dohvat ruke, pa opet tako lako prihvatamo manipulacije, lažne vijesti, kreiranje paralelne stvarnosti i izgovora za rat. U ovim danima pred 1. mart, sjećamo se svih onih koji su ubijeni od 1992. do 1995. godine, sjećamo se naših najmilijih ubijenih u genocidu u Srebrenici, pamtimo žrtvu svih onih zbog kojih danas mi živimo ovaj djelić slobode”, navode iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Pozvali su sve donosioce odluka da učine sve da sačuvaju mir, da u “svojim mislima imaju činjenicu da je mnogo nas – preživjelih svjedoka genocida i članova porodica ubijenih u genocidu koji danas žive u entitetu Republika Srpska, gdje je i ovo mezarje i Memorijalni centar, i da ne zaborave odgovornost koju imaju prema generaciji koja dolazi – da barem ona živi oslobođena od straha”.

Raport.ba