Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Potvrdili iz stranke “Naša priča RS”: SIPA uhapsila Zorana Kalinića

Zorana Kalinića, jednog od osumnjičenih u aferi “Diplome” uhapsila je Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

To su potvrdili iz stranke “Naša priča Republika Srpska” čiji je Kalinić predsjednik, dodajući da je on nakon saslušanja u prostorijama SIPA u Banjaluci, jutros sproveden u Sarajevo. Kalinić je inače, rektor Nezavisnog univerziteta u Banjaluci (NUBL), pišu Nezavisne novine.

Povodom Kalinićevog hapšenja, iz stranke “Naša priča Republika Srpska”, pored zahtjeva da se Kalinić pusti da se brani sa slobode, navode da je u medijima plasirano mnoštvo netačnih informacija koje se tiču policijske akcije sprovedene u dijelu visokoškolskih ustanova, prilikom koje su otkrivene brojne nelegalne radnje, poput prodaje diploma, a u čijem opsegu je među optuženim, bio i Kalinić.

“Netačno je da prof. dr Zoran Kalinić nije bio dostupan istražnim organima. Naime, Kalinić je dana 21. februara 2023. godine, kada je SIPA u ranim jutarnjim časovima došla da pretrese njegov stan, bio u Crnoj Gori sa suprugom, a ne u Srbiji, kako mediji naklonjeni vlastima i Zapadu navode. Zoran Kalinić je dao usmeno odobrenje, posredstvom telefonskog razgovora, predstavnicima SIPA da uđu u njegov stan iako mu nije lično, zvanično uručen nalog za pretres. Iz toga se može vidjeti da Kalinić ništa nije krio od istražnih organa i da je sarađivao”, naveli iz stranke “Naša priča Republika Srpska”.

Dodaju da je nakon telefonskog razgovora sa ljudima iz SIPA Kalinić dogovorio da istog dana bude u Banjoj Luci i da da iskaz u svojstvu osumnjičenog, što je, tvrde, on i učinio.

“Direktno sa puta je otišao u prostorije SIPA i dao iskaz. Prof. dr Zoran Kalinić se odazvao pozivu i bio precizan u minut u dolasku, što upućuje na činjenicu poštovanja institucije istražnih organa”, navode iz ove partije, te dodaju:

“U trenutku davanja iskaza, u prostorijama SIPE, prof. dr Zoran Kalinić nije imao advokata. Dao je iskaz kojim je negirao sve što mu se stavlja na teret poslije čega su ga zadržali u pritvorskoj jedinici u Zalužanima da bi ga danas ujutru, 22 februara 2022. godine transportovali u Sarajevo”, saopštili su iz stranke “Naša priča RS”.

Zbog navedenog, oni traže da nadležni odgovore zašto je Kalinić zadržan u pritvorskoj jedinici u Zalužanima, pa uhapšen i potom odvezen u Sarajevo ako se uredno odazvao istražnim organima.

Oni smatraju i da je optužnica nelogična i nedorečena, te da je jedini cilj da se ugrozi Kalinićev dignitet. Iz ove stranke podsjećaju da je Kalinić kontinuirano sarađivao sa Ruskom akademijom nauka na naučnom nivou, pa sumnjaju i da je ta saradnja jedan od razloga što je on optužen.

“Pitamo se, zašto SIPA nije upala u CIK i lišila slobode one koji su manipulisali glasačkim listićima zloupotrebljavajući svoj položaj?”, stoji u saopštenju.

Oni tvrdi da se u ovom slučaju radi o političkoj osveti, jer je Kalinić učestvovao na predsjedničkim izborima, ali i zbog njegovog stava protiv NATO, MMF-a i drugog.

Vijest Potvrdili iz stranke “Naša priča RS”: SIPA uhapsila Zorana Kalinića se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus