Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Predložen pritvor za devet osumnjičenih iz Kladnja i Olova (VIDEO)

Kantonalno tužiteljstvo  Tuzlanskog kantona stavilo je Općinskom sudu u Živinicama prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za devet osoba iz Kladnja i Olova koji su u periodu 2020. i 2021. godine počinili veći broj krivičnih djela na području Kladnja, te drugih mjesta u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Teške i šumske krađe, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i krivotvroenje isprava djela su za koja se tereti devet članova organizirane kriminalne grupe iz Olova i Kladnja.  „Osumljičeni su za 17 teških krađa koje su 2020. i 2021. počinili na području Općine Kladanj gdje su vlasnike različizih objekata od kuća, vikendica ili društvene svojine oštetili za oko 70 hiljada maraka. Isto tako osumljičeni su za dvije veće šumske krađe. U jednoj od tih šumskih krađa su krađom drvne građe i sortimenata oštetili ili privatnu šumu ili društvenu svojinu u iznosu od oko 70 hilljada maraka,  a u drugoj šumskoj krađi, radi se o većoj krađi ali još uvijek nije utvrđen iznos štete koju su pribavili na privatnoj ili društvenoj šumi“, istakao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Pet osoba iz iste kriminalne grupe osumljičeni su naovlašenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga većem broju osoba Tuzle, Kladnja i Olova.  „Uglavnom se radi o opojnoj drogi amfetamin odnosno speed, manjim dijelom i marihuana. Kod jednog od osumljičenih, prilikom pretresa koji su prekjučer obavljeni na području Kladnja i Olova  u njegovoj kući je pronađeno oko 600 grama opojne droge amfetamin i kod drugog osumljičenog  manja količina amfetamina i marihuane“, dodaje Arnautović.

Najvjerovatnije će u odnosu na određena lica optužnica biti  proširena.  S obzirom da se radi o devet osoba, ovaj će predmet tvrdi Arnautović, biti okvalificiran kao organizirani kriminal u vezi sa pomenutim krivičnim djelima. Istraga u ovom predmetu se nastavlja.