Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Premijer Uk i ministrica Softić Kadenić obišli gradilište pritvorskog kompleksa na Igmanu

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić danas su na lokalitetu Igman-Blažuj posjetili gradilište savremene pritvorske jedinice, gdje ih je direktor Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo Faruk Zubčević upoznao s dinamikom radova koji ulaze u završnu fazu. Kako je tokom obilaska kompleksa istakao direktor Zubčević, bit će to najveći pritvorski objekt na Balkanu.

Novoizgrađenim zatvorom na Igmanu značajno će se riješiti problem prebukiranosti. Također, nakon iseljenja KPZ-a Miljacka iz dijela objekta u zgradi Palate pravde u centru Sarajeva, bit će osigurano proširenje kapaciteta za Kantonalni i Općinski sud, koji su smješteni u istoj zgradi, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Premijer UK istakao je da će Kanton Sarajevo imati veliku korist od ovog projekta.

“Meni kao građaninu i kao premijeru Kantona Sarajevo bilo je bitno da se trenutna pritvorska jedinica izmjesti iz centra grada na ovu lokaciju. Osim što pritvorenici više neće boraviti u centru grada, dobit ćemo ustanovu koja je van grada i koja ispunjava visoke sigurnosne standarde, a osim toga, proširit ćemo i kapacitete Kantonalnog i Općinskog suda. Drago mi je da BiH postaje država u koju dolaze ljudi iz regiona da vide kako se stvari dešavaju. Ovaj objekt je upravo primjer za to, jer su dolazile kolege iz Slovenije da vide na koji način se radi i koje su sigurnosne mjere poduzete. Na ovaj način približavamo se i EU, jer je jedan od uslova postojanje ovakvog objekta”, naveo je premijer Uk.

Raport.ba