Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Prezentovana informacija u kojoj nema rečenice o respiratorima

Svjedok Mario Glibić, pomoćnik ministrice finansija potvrdio pred Sudom BiH da je dobio materijal FŠCZ 8. aprila 2020.godine, u kojem nije bilo rečenice “Dana 03. 04. zaključen je ugovor o kupovini 100 respiratora“. Iz Vlade FBiH je Tužilaštvu BiH dostavljena takva informacija u kojoj se spominju respiratori i ugovor.

PIŠE: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ

Na današnjem ročištu pred Sudom BiH u predmetu protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za oko 10,5 miliona KM saslušan je svjedok Mario Glibić, pomoćnik ministrice finansija u Sektoru trezora Ministarstva finansija FBiH. Glibić je svjedočio i 26.januara ove godine, kao svjedok Tužilaštva BiH, a danas se pred Sudom BiH pojavio na poziv Senke Nožice, advokatice optužene Jelke Milićević, federalne ministrice finansija. Advokatica Nožica je Glibića pozvala kako bi  on posvjedočio da u Informaciji Federalnog štaba Civilne zaštite o aktivnostima koje je to tijelo provelo na suzbijanju i prevenciji širenja koronavirusa od 23. marta do 3. aprila, a o kojoj je Vlada FBiH raspravljala 9. aprila 2020. godine, prvobitno nije bilo rečenice: “Dana 03. 04. zaključen je ugovor o kupovini 100 respiratora“, te da je ta rečenica naknadno dodata.

KO JE ISPRAVLJAO MATERIJAL?

Podsjećamo, Fokus je o ovoj informaciji pisao još u maju 2020. godine, kada je Fadil Novalić, premijer FBiH dostavio ovaj dokument Komisiji za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja se bavila istragom o načinu nabavke respiratora, plaćenih iz budžeta.

U tom dokumentu je između ostalog stajala i rečenica “Dana 03. 04. zaključen je ugovor o kupovini 100 respiratora“, što je impliciralo na to da su i ostali ministri u  Vladi FBiH ipak kroz tu rečenicu bili upoznati s činjenicom da je potpisan ugovor za nabavku respiratora.

Istu Informaciju je Vlada FBiH, odnosno Generalni sekretarijat na čelu s Editom Kalajdžić dostavio i Tužilaštvu BiH , pa je ta rečenica bila ključni dokaz da je Vlada FBiH ipak bila obaviještena, barem kroz informaciju Federalnog štaba Civilne zaštite da se kupuju respiratori.

Međutim, Mario Glibić, koji je dobio tu istu informaciju 8.aprila 2020.godine, dan prije zasjedanja Vlade danas je pred Sudom BiH potvrdio da u Informaciji koju je on dobio putem e-maila nema sporne rečenice o nabavci respiratora. Glibić je pojasnio da on, kao i ostali pomoćnici ministara u Vladi FBiH , odnosno rukovodeći državni službenici, dobivaju redovno dnevni red sjednica Vlade, kao i materijale o kojima će biti raspravljano.

Tako je, ispričao je Glibić , bilo i uoči sjednice Vlade FBiH održane 9. aprila 2020. godine kada mu je kolegica u Ministarstvu Ivana Raguz, koja ima pristup e-portalu Vlade FBiH  putem službenog e-maila dostavila Dnevni red za sjednicu Vlade, kao i informaciju Federalnog štaba Civilne zaštite o aktivnostima od 23.marta do 3.aprila.

Glibić je rekao da je Informaciju  dobio u PDF formatu i da je i danas ima na svom službenom e-mailu i da u njoj nema rečenice “Dana 03. 04. zaključen je ugovor o kupovini 100 respiratora“.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1628534950941-0’); });

Advokatica Nožica je na grafoskopu u sudnici svjedoku Glibiću pokazala tu Informaciju u kojoj se ne spominju respiratori i on se još jednom očitovao da je takvu Informaciju dobio i on.

Glibićevo svjedočenje  još je jedan dokaz na tragu sumnji da je neko u Vladi FBiH naknadno, a očigledno nakon otvorene istrage o nabavci respiratora ACM812 A  prepravljao dokument Federalnog štaba Civilne zaštite kako bi se osigurao alibi da je cjelokupnoj Vladi , a ne samo federalnom premijeru i njegovim bližim saradnicima, redom kadrovima SDA bilo poznato da se za oko 10,5 miliona KM kupuju respiratori.

Inače, ovaj dokument i sporna rečenica su do sada više puta spominjani u sudnici, a nedavno je Enes Memić, v.d. direktora FUCZ-a svjedočeći pred Sudom BiH u ovom predmetu kazao da mu je Sanita Alagić priznala da je ona naknadno ubacila tu rečenicu u izvještaj.
Za sada nije razjašnjeno da li je iko provjeravao ove Memićeve navode izrečene u sudnici i da li oni odgovaraju istini ili su još jedan pokušaj da se eventualna odgovornost za potencijalno falsificiranje ovog dokumenta skine s premijera FBiH i Generalnog sekretarijata Vlade FBiH, a prebaci na federalnu upravu Civilne zaštite.

Advokatica Vasvija Vidović, braniteljica optuženog premijera Novalića pitala je svjedoka da li je on siguran da je taj dokument sa e-portala Vlade FBiH, na što je on odgovorio da nije, ali je na isto pitanje tužitelja Mirze Hukeljića kazao da je za očekivati da je s e-portala, jer mu je Ivana Raguz imala pristup.
Upravo zbog propitivanja o tome da li je Informacija koju je Glibić dobio na službeni e-mail uistinu s e-portala Vlade FBiH, advokatica Senka Nožica najavila je da će za svjedoka pozvati i Ivanu Raguz, a kazala je da će se u dokaznom postupku, odbrana detaljnije izjasniti o ovoj Informaciji, odnosno o tome šta su dobili ministri, a šta je bilo na e-portalu Vlade FBiH.

ZANIMLJIVA PITANJA SUTKINJE BEGOVIĆ

Zanimljiva su bila pitanja predsjednice Sudskog vijeća Džemile Begović, upućena svjedoku Glibiću.

Sutkinju Begović zanimalo je između ostalog šta sadrže glavna i pomoćna knjiga trezora, kao i šta ukoliko neki od budžetskih korisnika napravi grešku pri unosu nekog podatka, kao što je primjerice datum, kao i ko provjerava i sankcionira onog ko je  odgovoran ukoliko se u trezorsku aplikaciju unese neki pogrešan podatak.

Glibić je odgovorio da većina budžetskih korisnika ima licencu za aplikaciju i da sami unose svoje podatke. Što se pak grešaka tiče, interesantno je da je Glibić kazao da je svaki budžetski korisnik odgovoran za svoje podatke i knjigovodstvo, te da Ministarstvo finansija nije kontrolni organ koji utvrđuje te greške.

Što je još interesantnije budžetski korisnici koji raspolažu milionima maraka nemaju obavezu dostavljati dokumentaciju Ministarstvu finansija FBiH, pa prema Glibićevim riječima, oni ne mogu ni znati da ima neka greška.

Glibić je rekao da bi to bio obiman posao jer Ministarstvo je samo u 2020.i 2021.godini imalo između 200.000 i 250.000 plaćanja na godišnjem nivou I da je stoga isključiva odgovornost za tačnost podataka na budžetskim korisnicima.

Međutim, sutkinja Begović je kazala da  Zakon o trezoru u FBiH propisuje I sankcije, te ju je stoga zanimalo ko ih onda i na osnovu čega propisuje, a Glibić je odgovorio da to vjerovatno radi budžetska inspekcija.

Evidentno je da se pitanja sutkinje Begović, ali i odgovori svjedoka Glibića oslanjaju na tvrdnje Tužilaštva BiH da se u Federalnoj upravi Civilne zaštite i prije potpisivanja ugovora s “FH Srebrena malina” radilo na pripremi dokumentacije za isplatu novca toj firmi za kupovinu respiratora.
Podsjećamo, u FUCZ-e već 2.aprila 2020.godine, znači dan prije nego što je uopšte potpisan ugovor za nabavku respiratora s “Malinom”, u trezorsku aplikaciju uneseno terećenje računa Uprave za oko 10,5 miliona KM, u korist “FH Srebrena malina”.

Odbrana optuženog Fahrudina Solaka tvrdi da ništa nije unošeno 2.aprila, nego da je došlo do greške pri unošenju datuma. Međutim, Jelena Znahor, nekadašnja uposlenica u Jedinici za budžetsku inspekciju pri Federalnom ministarstvu finansija koja je zajedno s kolegicom iz te jedinice po zahtjevu Tužilaštva BiH od 16. novembra 2020. godine izvršila vanredni inspekcijski nadzor u Federalnoj upravi Civilne zaštite (FUCZ), pred Sudom BiH je kao svjedok u ovom predmetu nedavno potvrdila da je prema dokumentaciji koju je ona dobila pri inspekciji, a to su i listing aplikacije i pomoćna knjiga FUCZ-a jasno da je do unošenja terećenja računa u aplikaciji po osnovu nabavke respiratora došlo već 2. aprila, a Ugovor je FUCZ s “Malinom” potpisao 3. aprila 2020. godine.

SPORENJA OKO DOKAZA

Tužilaštvo BiH danas je trebalo okončati ulaganje materijalnih dokaza, ali  je taj process ponovo obustavljen. Naime, Sudsko vijeće je na prošlom ročištu kazalo da će razmotriti prijedlog Tužilaštva da u spis uloži  hard disk s kompletnim sadržajem svih telefona, računara i laptopa oduzetih tokom istrage, iako svi od tih sadržaja nisu izvedeni pred Sudom kao dokazi, niti je odbrana imala u njih uvid.
Odbrana se ovom žestoko usprotivili, a Sudsko vijeće je danas saopćilo da se u sudski spis može uložiti samo materijal koji je izveden u sudnici.

S druge strane, tome se protivi tužitelj Mirza Hukeljić koji je kazao da Tužilaštvo BiH želi dostaviti kompletan sadržaj izuzetih uređaja, jer je i u zapisniku koji je sačinila Državna agencija za istrage i zaštitu, navedeno da je sastavni dio zapisnika hard disk s integralnim sadržajem oduzetih uređaja.

Iz Hukeljićevog pojašnjenja proizilazi da Tužilaštvo BiH na ovaj način dokazuje zakonitost i autentičnost dokaza, a što je odbrana sporila.

Međutim, danas je odbrana povukla prigovore na zakonitost, nego su ustrajali na tome da se hard disk ne ulaže jer nisu vidjeli ostale dokaze na njemu, ili da im se omogući uvid u taj kompletan hard disk.
Tužilaštvo BiH ostalo je pri tvrdnji da su odbrane u sve dokaze mogle izvršiti uvid, a odbrane su pak ponovile da im to nije omogućeno.

Sutkinja Begović kazala je da nema razloga sumnjati u to da je Tužilaštvo BiH dalo na uvid sve dokaze odbrani , ali je podsjetila tužitelja da su prema Zakonu o krivičnom postupku nakon potvrđivanja optužnice dužni dostaviti odbrani sve što traže od dokaza, na što je tužilac tražio od Suda da im izda nalog da to urade, što je Begović odbila, kazavši da Sud neće narediti Tužilaštvu ono što su oni po zakonu dužni učiniti.

U konačnici, odluka Sudskog vijeća je da im Tužilaštvo dostavi s hard diska samo dokaze koji su prezentirani u sudnici.

Tužilac je više puta naveo da Vijeće odbija ovaj dokaz, a sutkinja Begović je precizirala da ne odbija dokaz, već da ne prihvata one koje nisu prezentovane u sudnici.

– Podsjećate me na jedan slučaj, odnosno na tužioca kojeg je sudija pitao šta time dokazuje, a on mu odgovorio: “Ništa, ali ne treba ni meni” – kazala je Begović.

Inače, u ovom predmetu u kojem suđenje traje duže od godinu dana, Tužilaštvu BiH je preostalo da sasluša još jednog vještaka koji bi trebao iskaz dati putem videolinka, jer živi u Italiji. On će govoriti o namjeni respiratora i do toga bi moglo doći već 4. ili 11. marta. Potom će s izvođenjem dokaza početi odbrana optuženih, a advokati nekih od njih već su dostavili svoje prijedloge dokaza  i svjedoka.

Podsjećamo, za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.

Vijest Prezentovana informacija u kojoj nema rečenice o respiratorima se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus