Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Prijedlog Amandmana na Ustav BiH: Jedan predsjednik sa simboličnim ovlastima

Zastupnici Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predstavili su večeras u Sarajevu svoj prijedlog Amandmana na Ustav BiH koji podrazumijeva jedog predsjednika ili predsjednicu sa simboličnim ovlastima.

Šef Kluba poslanika Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH Predrag Kojović izjavio je da je njihov prijedlog najdalje prošao u parlamentarnoj proceduri i sad je spreman da dođe u Predstavnički dom.

Pojasnio je da su već u nekoliko gradova BiH organizirali ovakve tribine na kojim s građanima razgovaraju o svojim rješenjima i žele da čuju njihove sugestije.

– Ovo je prijedlog koji rješava sve presude iz Strazbura i koji nijednom narodu ništa ne oduzima a od Bosne i Hercegovine bi napravio normalnu državu s jednim “šefom” koji bi je predstavljao – rekao je Kojović.

Predsjednica Glavnog odbora NS-a Sabina Ćudić istakla je da njihov prijedlog oduzima alate za blokadu institucija i ojačava Vijeće ministara BiH kao instituciju koja bi trebala donositi najvažnije odluke.

– To znači jedan predsjednik ili predsjednica sa simboličnim ovlastima izabran u PSBiH, pri čemu postižemo balans između kolektivnih identiteta i na njima baziranih prava i prava građana BiH – precizirala je Ćudić.

Vijest Prijedlog Amandmana na Ustav BiH: Jedan predsjednik sa simboličnim ovlastima se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus