Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Propali ucjenjivači sad koriste poplave za politički obračun s Trojkom

Katastrofalne poplave koje su pogodile Krajinu brutalno su iskorištena za politički obračun od onih koji su očito mislili da drže sve pod kontrolom.

Naime, meteorolozi već sedmicama najavljuju obilne padavine, a FHMZ je još prošle sedmice izdao upozorenje za moguće poplave.

Ružnić iz Sarajeva određuje ko može u Krajinu

Lokalne vlasti u Krajini, prije svega Vlada USK koju vodi NES pod patronatom SDA, očito se nije snašla i dovoljno dobro pripremila. No, svakako su, za građane tešku situaciju, pokušali iskoristiti za politički obračun sa Vladom FBiH iz koje su ispali jer su se narodski rečeno ‘zaigrali’.

Zanimljivo je da vlasti u USK svih dana komunicirali sa federalnim institucijama te ih ubjeđivali da drže sve pod kontrolom. No, situacija se preko noći promijenila, a NES-ovci su u tome prepoznali idealnu priliku da se obračunaju, prvenstveno, sa strankama Trojke.

Tako je premijer USK Mustafa Ružnić, NES-ovac kojeg je SDA ostavila na poziciji, jutros je kazao kako njima niko i ne treba dolaziti iz Sarajeva i kako je jasno da je Vlada FBiH zakasnila.

No, zato je Ružnić danas bio u Sarajevu na Političkom forumu, dok situacija u kantonu kojim navodno vlada – izmiče kontroli.

Ružnić na forumu u Sarajevu

Ružnića su već demantirali i premijer Nermin Nikšić te ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

Nikšić je kazao priču ne želi uvlačiti u politički kontekst te da se situacija pratila ali da je rečeno da nema potrebe da intervencije.

“Nismo niti ćemo unesrećene ostaviti same. Vlada Federacije BiH se od početka stavila na raspolaganje za svaku vrstu pomoći od prvih naznaka eskalacije situacije i pogoršanju vremenskih uslova. Članovi Vlade su na terenu od početka. Civilna zaštita je pripravna i odmah je stavila svoje resurse na raspolaganje.

Ja ne želim od toga praviti nikakvo političko pitanje, politizirati kao što imamo priliku da čujemo, mi nismo ništa ponudili mi smo pomoć odobrili. Pošto su nam se obratila dva grada i dvije općine”, rekao je Nikšić.

Kratko se osvrnuo i na Ružnićevu izjavu te je precizirao da pomoć ide po procedurama – onima koji pošalju zahtjev.

“To nije babovina premijera USK pa da on određuje ko će doći ili neće doći, mi idemo širom BiH, bili smo prije par dana u Banjaluci, naravno da ćemo doći i u USK to je dio Federacije dio BiH, to su naši građani, naši ljudi i to što neko želi od svega toga napravi politizaciju to je njegov problem, ja tu ne tražim nikakav alibi se želim upuštati na taj nivo, rekao sam već mi nismo ponudili, mi smo odobrili pomoć onima koji su se za tu pomoć obratili”, rekao je Nikšić za TV N1.

Hrnjić je također kazao da je Vlada uključena od prvog dana te je još dodao detalj da je direktor Agencije za vodno područje rijeke Save detaljno upoznao Vladu USK sa stanjem na terenu.

“Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je uključena u sve što se dešava u Unsko-sanskom kantonu, na terenu smo od prvog dana”, rekao je Hrnjić.

On je nastavio:

“Nije vrijeme politikanstvu. Svaka pomoć je dobrodošla. Kao ministar u Vladi Federacije BiH sam u ponedjeljak došao u Bihać i razgovarao sa gradonačelnikom Bihaća o situaciji na terenu. Iste večeri u Bihać je stigao direktor Agencije za vodno područje rijeke Save sa svojim saradnicima. Direktor Agencije je detaljno informirao nadležne u Unsko-sanskom kantonu o vodostajima rijeka na tom području te iznio predviđanja koja su se pokazala tačnim. Vlada Federacije BiH je aktivno pratila situaciju i u stalnom je kontaktu sa nadležnim institucijama”, kazao je Hrnjić.

Dakle, očito je da Ružnić, kao isturena govornica NES-a, pokušava cijelu priču uvući na pilitički teren, kao osvetu NES-a jer su ispali iz priča o Vladi FBiH.

NES i SBiH su mjesecima ucjenjivale stranke Trojke tražeći veliki broj pozicija, a na kraju su pristale na ponudu SDA i ostali bez svega.

Raport.ba