Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Prvi šleperi humanitarne pomoći iz BiH stigli u Tursku

Prvi šleperi iz konvoja pomoći koji je u petak krenuo iz Sarajeva, stigli su u Tursku.

Riječ je o dijelu konvoja od 54 šlepera koji je iz Sarajeva krenuo u petak navečer, a koji prevozi stambene kontejnere, prehrambene i higijenske proizvode, deke, vreće za spavanje, grijalice, agregate, odjeću, obuću…

U Edirneu robu preuzima Uprava za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) i turske humanitarne organizacije, koje će je proslijediti ugroženim područjima.

“Ovo je samo jedan dio pomoći za ljude koji su preživjeli zemljotres katastrofalnih razmjera i ostali bez svega što su imali. Podsjećamo da je jedan šleper sa grijalicama, agregatima, dekama i vrećama za spavanje ranije stigao u Tursku. Pomoć ćemo i u narednom periodu pružati shodno potrebama i informacijama koje budemo dobijali iz Turske”, istakli su ranije iz Udruženja Pomozi.ba.

Naveli su da se materijalne stvari još uvijek ne mogu poslati u Siriju, te da stanovništvu te zemlje pomažu novčano uz pomoć humanitarnih organizacija koje se tamo nalaze.

“Do sada smo uplatili više od 100.000 KM organizacijama u Siriji koje dijele obroke i prehrambene pakete, nabavljaju šatore, dušeke, vreće za spavanje i sve ono što je neophodno ugroženom stanovništvu. Na tome nećemo stati, već ćemo i u narednom periodu slati pomoć ovoj zemlji”, istakli su iz Pomozi.ba.

Akcija pomoći za Tursku i Siriju i dalje se može novčano podržati pozivom na telefonski broj 17006, kojim se doniraju dvije konvertibilne marke, te donacijama putem web platforme pomoziba.org, paypala i bankovnih računa Udruženja sa naznačenom svrhom uplate “Pomoć za Tursku i Siriju”.

Vijest Prvi šleperi humanitarne pomoći iz BiH stigli u Tursku se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus