Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ramo Isak najavio prve poteze u FMUP-u, otkrio šta zamjera Ogreševiću: Sa mnom niko neće imati problema

Novi ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak govorio je za Federalnu televiziju o radu Vlade i MUP-a Federacije BiH, ali i o sukobu s NES-om te svom imenovanju.

Kaže da im je danas bio prvi radni dan na kojem je urađena primopredaja dužnosti.

“Kada smo završili taj dio otišao sam sa gospodinom Čamparom u Ministarstvo gdje smo porazgovarali o određenim aktuelnim temama, o problematici s kojom ćemo se susretati u narednom periodu. Nadam se da ćemo odgovoriti zadatku koji očekuju od nas stanovnici FBiH.”

Navodi da treba proširiti kapacitet Policijske akademije.

“Već sada imamo preko 400 zahtjeva kadeta da obave obuku, a mi imamo mogućnost da primimo nekih 330. Do kraja godine će biti 1000 zahtjeva i mi nećemo moći to udovoljiti, ali postoji mogućnost da izmjestimo Federalnu upravu policije, da odredimo neke nove prostorije, a da kapacitet Policijske akademije proširimo.”

Isak navodi da, iako će naslijediti budžet koji je već usvojen, u pojedinim segmentima mogu uraditi preraspodjelu sredstava.

“U skorije vrijeme ćemo ići u pripremu za rebalans budžeta gdje ćemo određene stvari odmah planirati. Ima stvari koje su u ovom momentu nepotrebne, a imamo potrebnijih stvari. sve što bude potrebno da se pojača, da se kvalitet policije dovede na neku kvalitetniju razinu mi ćemo uraditi. Također, nedostaje policijskog kadra u FUP-u i u što skorije vrijeme moramo raspisati konkurse koji će biti javni, transparentni, da primimo što veći broj kvalitetnih policajaca.”

Sigurnosna situacija trenutno stabilna

Kao najveći izazov u budućem radu izdvaja stanje u državi.

“Segment bezbjednosti je najbitniji. Da bi neko investirao u neku državu, prvo ga zanima kakva je sigurnost u toj državi. Sigurnost je sve, i ekonomija i sve.”

Isak ističe da je od saradnika dobio informaciju da je sigurnosna situacija trenutno stabilna.

“S tim da ima određenih nagovještaja, određeni političari koriste medijski prostor da predstave situaciju da je malo napeta itd. Nema potrebe za tim. Na čemo Ministarstva FBiH je došao čovjek koji će sigurno sa svojim saradnicima znati odgovoriti sve i jednom zadatku i sigurno bezbjednost građana FBiH, ali i BiH neće biti ugrožena.”

O ubistvu osam učenika u osnovnoj školi u Beogradu kaže: “Ovaj slučaj nas je danas sve potresao. To je nešto što stvarno nije dobro da se dešava bilo gdje u svijetu. 90% stvari je preventiva. Treba raditi maksimalno na preventivi i edukaciji djece u školi. To dijete vjerovatno ne zna šta je uradilo. Treba maksimalno uraditi na sigurnosti djece u školi.”

O kritikama koje su pratile njegovo imenovanje Isak kaže: “Ja, Ramo Isak, sam neosuđivan, imam potvrdu da sam neosuđivan i na tu temu ne bih želio razgovarati.”

Ogreševiću zamjeram par stvari

Tvrdi da nije tačno da je poziciju ministra dobio u zamjenu za glas njegovog sina za ovu Vladu.

“To uglavnom spekulišu oni koji nisu zadovoljni onim što se desilo. Ova Vlada je imenovana sa 51 rukom, bilo je dovoljno 50, a imala je još dvije. Arnel je vodio taj tim vezano za dogovore oko formiranja parlamentarne većine i od Arnela se nije tražilo da parlamentarnu većinu, tražilo se da budemo dio tima. Prijedlog koalicionih partnera je bio da ja sjednem na poziciju ministra unutrašnjih poslova jer znaju moje kvalitete.”

Pojašnjava da je NES napustio jer je tražio da ZDK ne bude dio priče koalicije sa Osmorkom.

“Mi u ZDK-u imamo iza sebe Vladu koja je radila četiri godine i koja ima najbolji rezultat u zadnjih 25 godina. Jednostavno, Ogrešević je donio odluku i on je prvo formirao ZDK, tad je dogovarao državu, pa Federaciju, itd. I na kraju je napravio vlast u USK-u. Onda se postavlja pitanje ko je od riječi. Ogreševiću zamjeram par stvari, a jedna od njih je ZDK. Mi smo zapostavljeni, nismo informisani u potpunosti, vodila se politika par lica.”

“Što se tiče medija ja sam uvijek imao izrazito dobru saradnju. Bilo je nekih nesporazuma ali ne na način kako je to prezentovano. Što se tiče mene kao Rame Isaka niko neće imati problema, a posebno što se tiče mene kao ministra unutrašnjih poslova”, zaključio je Isak.

Raport.ba