Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Raport otkriva: Smijenjen Osmicin obavještajac Muhamed Pekić

Glavni Osmicin operativac Muhamed Pekić smijenjen je sa šefovske pozicije u Obavještajnoj službi, saznaje Raport.

Naime, Pekić je bio šef Cyber odjela u OSA-i i bio je jedan od najbližih saradnika smijenjenog direktora Osmana Mehmedagića Osmice.

Upravo je Pekić Osmicina desna ruka kada su u pitanju prljavi poslovi koje su provodili kroz svoj paraobavještajni rad, a zbog svega su na kraju završili na optuženičkoj klupi.

Pekić je bio osumnjičen u predmetu ‘Pošta’ jer je on po nalogu Osmice obilazao poslovnice BH Pošte kako bi izuzimao snimke s nadzornih kamera. Pekić je zajedno sa svojim šefom pokušavao utvrditi ko podnosi krivične prijave protiv Osmice, pravdajući to pitanjem državne sigurnosti.

Zanimljivo je da je utvrđeno da Osmicin Pekić godinu dana nije dizao plaću s računa da bi onda za 300.000 KM kupio stan od bivšeg selektora reprezentacije BiH Mehmeda Baždarevića.

Prema saznanjima Raporta, Pekić nije jedini koji je ‘pomjeren’ sa pozicije od kada se promijenilo rukovodstvo u OSA-u.

Navodno su napravljene brojne rokade kako bi se s pozicija uklonili kompromitirani obavještajci koji su u bili slijepi poslušnici osramoćenog i sankcioniranog Osmice kojeg i još uvijek istražuje Tužilaštvo BiH. I to po nekoliko osnova.

Prvi je diploma za koju se sumnja da ju je Osmica krivotvorio, a druga je opsežna finansijska istraga jer Osmica za mnoge stvari koje je kupovao (kuća, automobil) nema pokriće.

Raport.ba