Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

RS i Mađarska dogovorili zajedničko Vijeće. Njime će rukovoditi Dodik i Orban

Predsjednik RS Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastali su se danas u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

“Republika Srpska želi da sarađuje sa Mađarskom”, izjavio je Dodik za RTRS nakon ovog sastanka.

Dodik je poručio da se ta saradnja odvija na obostrano zadovoljstvo.

“Danas smo dogovorili da se, kako bi svi dogovoreni projekti i saradnja imali veći obim i novi format, da formira zajedničko Vijeće za praćenje tih politika”, rekao je Dodik i dodao da će savjetom rukovoditi Orban i on.

Cvijanović je ocijenila da je sastanak bio uspješan i konstruktivan te da Mađarska ima razumijevanje za sve što se dešava u BiH.

“Nama je jako važna Mađarska. Naravno da je uvijek dobro da imate jednog takvog sagovornika. Mađarska je prepoznala RS kao mjesto za ulaganje. Uvijek je važno da u okviru EU imate ljude koji mogu da razumiju prilike i neprilike u okviru BiH. Očekujem da dolaze novi iskoraci, kad je u pitanju infrastruktura, poljoprivreda. Svi ovi razgovori su bili o tome kako iskoračiti dalje”, rekla je Cvijanović.

Dodik je ranije rekao da će na sastanku Orbana upoznati o aktuelnoj političkoj situaciji i načinu na koji Nijemci djeluju u BiH, a da će biti riječi i o nastavku programa podrške mađarske Vlade poljprivrednicima u RS, te o mogućoj saradnju u oblastima energetike, drvne industrije, namjenske industrije i drugim važnim oblastima.

Sa Orbanom se prethodno u Budimpešti sastao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Srna.

Raport.ba