Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Sarajevska sutkinja koja je u bjekstvu tražila ukidanje zabrane nad milionskom imovinom

Lejla Fazlagić-Pašić, protiv koje je u Sarajevu potvrđena optužnica za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja, pranje novca, krivotvorenje isprave, te prevara, a koja se već nekoliko godina nalazi u bjekstvu u Hrvatskoj tražila je od Ustavnog suda BiH da ponište odluke nižih sudskih instanci i ukine mjere osiguranja njene imovine.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Ustavni sud BiH odbio je ovaj njen zahtjev. Kako stoji u odluci Ustavnog suda BiH, ona se i dalje nalazi u bjekstvu i za njom je raspisana potjernica. Inače, Fazlagić-Pašić, koja je prije bijega u Hrvatsku bila sutkinja Općinskog suda Sarajevo, optužena je da je bila članica organizirane kriminalne grupe na čelu sa Alijom Delimustafićem.

Odluka Ustavnog suda

Iako je je protiv nje potvrđena optužnica još 2018. godine, suđenje u ovom predmetu još uvijek nije počelo.

Prema navodima Kantonalnog suda, u toku je zakazivanje ročišta radi izjašnjenja o krivici. Odluka Ustavnog suda BiH dalje otkriva da se vrijednost njenih nekretnina, koje su predmet osiguranja, procjenjuje na najmanje 1.463.741 KM. Kantonalni sud je zaključio da postoji opasnost da bi imovina, ukoliko ne bude obezbijeđena, mogla biti poklonjena, prodata ili na drugi način otuđena.

Inače, ova mjera je donesena zbog sumnje da je imovina pribavljena krivičnim djelom, pa je Kantonalni sud produžio privremenu mjeru osiguranja i to od 27. februara 2022. do 27. februara 2024. godine.

Lejla Fazlagić (Foto: CIN.ba)

Prema optužnici, Fazlagić- Pašić se tereti da je u fingiranim sudskim postupcima koje je vodila nekretnine s umrlih knjižili su na članove grupe i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Počinjenjem pomenutih krivičnih djela kao organizirana grupa stekli su protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka.

Fazlagić-Pašić je prije podnošenja apelacije Ustavnom sudu BiH prethodno odbio i Vrhovni sud FBiH koji potvrdio odluku Kantonalnog suda Sarajevo. Inače, ona se tokom procesa na Ustavnom sudu BiH za razliku do Kantonalnog suda više nije izjašnjavala.

Odluka Ustavnog suda

Prema ranijem pisanu CIN-a, nakon bijega u Hrvatsku Fazlagić se skrasila u svojoj vikendici u Maloj Dubi kod Makarske. Kako se navodi u tekstu CIN-a, kaže da danas živi od povremenih poslova koje obavlja u Makarskoj za jedan advokatski ured iz Zagreba. Iako je Ministarstvo pravde BiH zvanično zatražilo njeno izručenje, hrvatski ministar pravde odgađao je odluku o ovom zahtjevu. Fazlagić, pisao je CIN, ipak, najavljivala da će se vratiti u Sarajevo i braniti od optužnice, što, pak, do danas nije učinila.

Vijest Sarajevska sutkinja koja je u bjekstvu tražila ukidanje zabrane nad milionskom imovinom se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus