Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Sattler: Ako se promijeni Krivični zakon RS-a posljedice će biti dugoročne i štetne

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler uputio je pismo liderima Republike Srpske u kojem izražava snažnu zabrinutost zbog nacrta izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske koji uvodi novi poglavlje o krivičnim djelima protiv časti i ugleda.

– Ako se Krivični zakon bude mijenjao, posljedice će biti dugoročne i štetne, od ograničavanja pristupa informacijama do stvaranja klime straha i represije – napisao je Sattler u pismu.

Ističe da bi to predstavljalo veliki korak unazad u zaštiti temeljnih sloboda, a također i na evropskom putu.

– Sloboda izražavanja i medija te zaštita novinara su temeljne vrijednosti modernih demokracija i neophodne su vrijednosti za zemlje koje teže pridruživanju Evropskoj uniji – poručio je ambasador Sattler.

U pismu se podvlači da bi kriminalizacija klevete samo pogoršala već lošu situaciju u pogledu slobode medija.

EU izražava spremnost da pomogne institucijama u njihovim legitimnim naporima u borbi protiv dezinformacija i govora mržnje u skladu s evropskim i međunarodnim standardima, ali kriminalizacija klevete, kako ističe, nije prikladan odgovor.

– Stoga, EU poziva vodstvo Republike Srpske da se daljnje akcije usmjere na osiguravanje potpune zaštite slobode izražavanja i medija, a ne na izmjenu Krivičnog zakona u ovom obliku – navodi Sattler.

Vijest Sattler: Ako se promijeni Krivični zakon RS-a posljedice će biti dugoročne i štetne se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus