Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Sattler potvrdio: BiH postaje punopravna članica Mehanizma civilne zaštite EU

Bosna i Hercegovina će postati punopravna članica Mehanizma civilne zaštite Evropske unije, potvrdio je to Johann Sattler, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u našoj zemlji.

– Dobra vijest. Ovo će poboljšati spremnost Bosne i Hercegovine i regije za hitne slučajeve i kapacitete spašavanja, poručio je Sattler putem svog Twitter naloga.

Tim povodom u Bosnu i Hercegovinu naredni utorak stiže Janez Lenarčič, evropski komesar za upravljanje krizama. Tokom posjete našoj državi, službeno će potpisati sporazum, dodao je Sattler.

Inače, cilj Mehanizma civilne zaštite EU je jačanje saradnje između država članica EU i država sudionica u području civilne zaštite radi poboljšanja prevencije, pripravnosti i odgovora na katastrofe. Mehanizam civilne zaštite EU uključuje Evropska udružena sredstva za civilnu zaštitu, tačnije prethodno namijenjena dobrovoljno udružena sredstva država članica za hitno razmještanje u EU ili izvan njega.

Vijest Sattler potvrdio: BiH postaje punopravna članica Mehanizma civilne zaštite EU se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus