Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Sattler u Goraždu: Veliki potencijali ovog prostora, raduje da u BPK-u postoji interes za tranziciju

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler danas je boravio u posjeti Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde, gdje je s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti razgovarao o realizaciji projekata koji su u nadležnosti tog kantona, kao i o euroatlantskom putu BiH i obavezama koje naša država ima nakon dobijanja kandidatskog statusa.

“Drago mi je da sam ponovo u Goraždu i s premijerom i predsjedavajućim skupštine razgovarali smo o raznim temema, ali prije svega čestitao sam im što su bili prvi u cijeloj BiH koji su formirali Vladu nakon izbora i time pokazali da oni žele da rade i da budu na usluzi svojim građanima”, izjavio je ambasador Sattler.

Podsjetio je Evropska unija krajem prošle godine BiH dodijelila kandidatski status što, naglasio je, predstavlja izuzetno važan korak za BiH, kojoj predstoji rad na 14 ključnih prioriteta kako bi se pristupilo otvaranju pregovora.

“Mnogo je toga što je potrebno zaista naporno raditi na državnom nivou. Dakle, potrebno je donijeti zakone koji se tiču i pravosuđa i inače unapređenja vladavine prava, donijeti zakone o sprečavanju sukoba interesa, dopune Zakona o VSTV-u, ali mnogo je takođe stvari koje se mogu uraditi i na kantonalnom nivou o čemu smo uglavnom danas razgovarali i o velikim stvarima na kojima zajednički možemo raditi kao što su veliki infrastrukturni projekti poput tunela Hranjen čijom bi se izgradnjom zapravo prepolovilo vrijeme koje je potrebno za dolazak iz Sarajeva do Goražda i obrnuto”, naglasio je on.

Sattler je kazao kako ga raduje da u BPK Goražde postoji interes za tranzicijom te da veliki potencijali koje ovaj prostora ima, predstavljaju velike prilike.

“Razgovarali smo i o turizmu koji bi mogao donijeti promjene i u gradu i kantonu. Drago mi je da čujem da ima određenih projekata i u toj oblasti da postoji potencijal ovdje i za vjerski turizam, ali i druge vrste jer radi se o prekrasnom gradu i prekrasnoj oblasti tako da je to jedan segment koji bi se mogao dalje razvijati. Tu je i poljoprivreda i čuli smo da u ovom gradu nema tržnice te smo razgovarali o mogućoj vrsti podrške. Kako osigurati dobro obrazovanje za studente ovdje u Goraždu, kako unaprijediti kurikulum – sve su to nadležnosti kantona kao i unapređenje temeljnih ljudskih prava, sloboda okupljanja, sloboda izražavanja a razgovarali smo i o uspostavi Ureda za borbu protiv korupcije jer to je zaista ono što građani očekuju od vlasti”, kazao je šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

Kantonalni zvaničnici kazali su kako su ohrabreni današnjom posjetom tokom koje su saznali niz korisnih informacija. Premijer BPK Goražde Edin Ćulov veliku šansu vidi u projektima.

“Razgovarali smo o gotovo svim projektima koji su najvažniji za BPK Goražde i javnost mora znati da je to tunel Hranjen. Požalio sam se da nemamo dovoljno investicija za iduću godinu, za sljedeći tender i ambasador je obećao pomoći. Razgovarali smo i o vodi, razvoju turizma i brojnim drugim projektima, edukacijama, približavanjem škola i industrije zapošljavanju, razvoju projekata za obnovljive izvore energije”, naglasio Ćulov.

Predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Muradif Kanlić ocijenio je da je današnja posjeta bila prilika za upoznavanje s procesom proširenja na zapadnom Balkanu, trenutnim statusom BiH po pitanju euroatlantskih integracija, kao i daljnjim koracima koje je potrebno poduzeti.

“Veoma je bitno kazati da postoji jaka intencija i ove skupštinske većine i vlade da što prije uskladimo i koordiniramo naše zakonodavstvo sa pravnom stečevinom Evropske unije. Takođe, upoznati smo i sa procesom finansiranja i načinima na koji možemo mi sa kantonalnog nivoa pristupiti fondovima EU, a to bi svakakvo poboljšalo i status i život svih nas u ovom kantonu”, kazao je predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Muradifg Kanlić.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Sattler u popodevnim satima posjetit će i Gradsku upravu Goražde gdje će se sastati sa gardonačelnikom Ernestom Imamovićem.

Raport.ba