Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Sattler žestoko odgovorio Kalabuhovu: Svijet vidi šta se dešava u Ukrajini. Laži i dezinformacije to neće promijeniti

Veliki skandal izbio je tokom svečanosti u Brčkom povodom 22.godišnjice proglašenja distrikta. Naime, svečanost su napustili predstavnici ruske ambasade u BiH na čelu sa ambasadorom Igorom Kalabuhovim.

Nakon što je u svom saopštenju Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini optužila šefa Delegacije EU da je u svom govoru “dopustio izjave koje nemaju nikakve veze sa pomenutom temom” i da su zbog toga napustili svečanost, reagovao je Johan Sattler.

On je žestoko odgovorio na Tweet ruske ambasade te poručio da nikakve laži i dezinformacije ne mogu promijeniti činjenicu da se dešava ruska invazija na Ukrajinu.

-Svijet vidi šta se dešava u Ukrajini i šta je to. Rat. Rat koji vodi agresor, napadač, Rusija. Napuštanje događaja zato što su vaše akcije prozvane to neće promijeniti. Stojimo uz Ukrajinu. Laži i dezinformacije to neće promijeniti – napisali su iz EU u BiH.

The world is seeing what’s going on in Ukraine for what it is. A war waged by an aggressor, by a perpetrator, by Russia.Walking away from an event because your actions were called out isn't going to change that.Lies + misinformation won't change that. 🇺🇦🇪🇺 #StandWithUkraine pic.twitter.com/uGQpEgJ50M

— Johann Sattler (@josattler) March 9, 2022

Da bi dodatno potvrdili svoju podršku Ukrajini Evropska unija u BiH je na svojoj stranici objavila i video poruku koju su danas objavili kao znak solidarnosti.

Ona je dodatno motivirana činjenicom da je danas rođendan jednog od najvećih ukrajinskih pjesnika, Tarasa Ševčenka. Uposlenici Delegacije EU recitirali su na ukrajinskom jeziku dijelove pjesme “Kavkaz”. U rukama su držali banere #StandWithUkraine, a spot je završen porukom – “Od Bosne i Hercegovine Ukrajini – stoojimo uz vas!”.


Raport.ba