Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Schmidt u Srebrenici: Ko želi biti smatran dijelom civiliziranog svijeta ne bi smio negirati žrtve

Visoki predstavnik Christian Schmidt prisustvovao je danas otvaranju izložbe u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, koju su organizirali Balkanska istraživačka mreža i Ambasade Nizozemske. Izložba obuhvata stotinu ličnih priča osoba koje su preživjele genocid u Srebrenici, snimljenih u proteklih godinu dana, kao i artefakte i predmete koji su pripadali žrtvama.

Visoki predstavnik je istakao važnost procesa pomirenja u bosanskohercegovačkom društvu i odnosa prema žrtvama i osobama koje su preživjele genocid u Srebrenici, kao i sve druge ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

– Ne smijemo dozvoliti da sjećanje na žrtve izblijedi, da ga se okalja ili negira. Žrtve nisu samo brojke, već osobe sa svojim životnim postignućima kao i težnjama i snovima koji su ostali neostvareni. To je osnovni civilizacijski standard i ko god želi da bude smatran dijelom civiliziranog svijeta ne bi trebao imati problema s tim – rekao je visoki predstavnik Schmidt.

Istakao je da proučavanje onoga što se dogodilo i zašto se dogodilo, ne znači živjeti u prošlosti te pojasnio da se radi o utvrđivanju pravde i istine kako bi pomirenje imalo šansu i kako bi ljudi mogli živjeti mirno u sadašnjosti i budućnosti.

– Naslijeđe današnje generacije treba biti da budućim generacijama ne ostavi prepreke u razumijevanju onoga što se dogodilo u prošlosti. Kada poznajemo činjenice i ono što se dogodilo, imamo bolje izglede za dobru budućnost bosanskohercegovačkog društva, posebno za porodice žrtava i sve preživjele – zaključio je visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a. 

Raport.ba