Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Schmidt upozorio vlasti u RS da bi proslava 9. januara mogla imati posljedice

Zbog obilježavanja neustavnog dana RS ponovo se oglasio OHR, a kako navode, Christian Schmidt upozorio je na posljedice.

“Christian Schmidt još jednom naglašava da postupci i aktivnosti vlasti RS kojima se obilježava i slavi dan RS 9. januara mogu imati posljedice. Učešće i prisustvo javnih službenika u takvim proslova predstavlja očito nepoštivanje Ustava BiH. Kao i otvoreno nepoštivanje ovlasti i odluka Ustavnog suda BiH koje su konačne i obavezujuće. Svi ih moraju poštovati”, navodi se u saopćenju.

pic.twitter.com/WWmZKkoHzP— OHR BiH (@OHR_BiH) January 9, 2023

Ističu kako je obaveza svih, a prije svega predstavnika vlasti, da se ponašaju u skladu sa ustavom i zakonima

“I da se suzdrže od aktivnosti koje podrivaju izgradnju povjerenje i nespojive su sa evropskim vrijednostima inkluzije, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije”, kaže se u saopćenju.

Na kraju se navodi da će ‘visoki predstavnik nastaviti raditi na zaštiti Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH”. Pitanje je sad da li je ovim Schmidt upozorio na moguće novo korištenje bonskih ovlasti.

Inače, neustavni dan RS danas će se obilježavati u Istočnom Sarajevu. Tu je planiran svečani defile u kojem će učestvovati oko 2.500 pripadnika MUP-a. Svečana akademija održana je sinoć u Banjoj Luci, a predsjednik RS Milorad Dodik dojeljivao je priznanja. Ono glavno, otišlo je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.


Raport.ba