Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Schmidt žestoko iskritikovao Bradaru: Ratni zločini se ne mogu poništiti odsluženjem kazne

Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH danas se oglasio na svom zvaničnom Twitter nalogu povom izjava predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare. Podsjetimo, Bradara je pokušala proteklih dana amnestirati presuđenog ratnog zločinca Darija Kordića. Ovo je izazvalo lavinu komentara, a sada se oglasio i Christian Schmidt koji žestoko iskritikovao Lidiju Bradaru.

Krivična odgovornost

Naime, u zvaničnoj reakciji OHR-a se navodi da presude Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine ne nestaju nakon što je odslužena zatvorska kazna.

“Ratni zločini se ne mogu poništiti. Činjenica da je neko izdržao kaznu ne znači da su ti zločini nestali, već da je pojedinac kažnjen za svoju krivičnu odgovornost.

Visoki predstavnik od političara očekuje istinsku posvećenost unapređenju pomirenja i to priznavanjem patnji žrtava i izrečenih presuda.

Visoki predstavnik je siguran da međunarodna zajednica i velika većina ljudi u BiH dijele ovaj jasan stav”, navodi se u saopćenju OHR-a.

Presude #MKSJ ne nestaju nakon što je odslužena zatvorska kazna. Ratni zločini se ne mogu poništiti. Činjenica da je neko izdržao kaznu ne znači da su ti zločini nestali, već da je pojedinac kažnjen za svoju krivičnu odgovornost. 1-2

— OHR BiH (@OHR_BiH) March 13, 2023

Podsjetimo, Bradara je gostujući na N1 televiziji govorila o svom prijateljstvu ssa presuđenim ratnim zločincem Darijom Kordićem.

Ratni zločin

“I tada sam rekla da se ne stidim svoje prošlosti, da ništa nije skriveno… Ne možete se odreći prijatelja koje steknete tokom života. Teško je u Bosni i Hercegovini, ako težite procesu pomirenja, imati samo jednu istinu i samo pričati o jednim stvarima. U toj dvorani su sjedili potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna ili nisu nikada osuđeni”, rekla je Bradara.

Potom dodala:

“Osuđenik koji je odležao kaznu za bilo koji zločin, valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin…”, kazala je ona.

Također, na njene izjave reagiralo je i Udruženje žrtava i svjedoka genocida. Njihovu reakciju detaljnije pročitajte ovdje.

Raport.ba