Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

SDA: Neće biti teritorijalne reorganizacije, izbori se moraju održati


Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je neprihvatljivim zaključke Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) usvojene na zasjedanju u Mostaru i smatra da oni neće doprinijeti relaksiranju odnosa u Federaciji BiH.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘fokus_ba__article_break’); });

U saopćenju za javnost ističu da zaključci HNS-a u sebi sadrže i prijetnje o teritorijalnoj reorganizaciji, niz proizvoljnih i netačnih ocjena i tumačenja Ustava i zakona, i da sužavaju prostor za razgovore o ustavnoj reformi i izmjenama izbornog zakonodavstva.

– “Teritorijalne reorganizacije” i dodatnih etničkih podjela neće biti, niti će SDA na to ikada pristati. Za to ne postoji nikakav pravni ni politički osnov. Avanturisti koji sanjaju o obnovi „Herceg-Bosne“ ili formiranju „trećeg entiteta“, morali bi na umu imati haške presude za udruženi zločinački poduhvat, kao i sudbinu „samouprave“ koju je predvodio Ante Jelavić – saopćeno je iz SDA.

Također, SDA smatra da je neutemeljena tvrdnja HNS-a da ne postoje ustavne i zakonske pretpostavke za održavanje izbora, te da je Centralna izborna komisija nezakonito izabrana.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘fokus_ba__article_break_1’); });

– HNS ne može preuzimati ulogu Ustavnog suda i drugih nadležnih sudova, pa sam donositi zaključke šta jeste a šta nije ustavno i zakonito. Postoje intitucije koje su nadležne za takva tumačenja. Stranke okupljene oko HDZ-a imaju pravo da bojkotuju izbore, to je njihova politička odluka. Međutim, niko nema pravo – samo zato što nije ostvario svoj politički cilj – da blokira i sprječava njihovo održavanje, jer je to u suprotnosti sa zakonom – ističu iz SDA.

Dodaju da je SDA uvijek pokazivala spremnost za razgovor o svim bitnim političkim pitanjima i pri tome težila postizanju kompromisnih i izbalansiranih rješenja u interesu države BiH i svih njenih građana, ali da nikada neće pristati na neprincipijelne pritiske, ucjene ili prijetnje.

– Na politiku SDA pogotovo neće uticati prijetnje i uvrede koje na račun BiH svakodnevno izriče predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. On se i u Hrvatskoj pita malo, a o BiH će se uvijek pitati – nimalo – navedeno je u saopćenju SDA.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1628534429470-0’); });

Vijest SDA: Neće biti teritorijalne reorganizacije, izbori se moraju održati se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.Fokus