Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

SDP stao iza Stojanovića: Pozivano IZ da kaže jesu li korumpiranje zastupnika i lažne diplome pohvalna ili nedopuštena djela

Socijaldemokratska partija BiH reagirala (SDP) je na današnja saopćenja SDA i Islamske zajednice u BiH o Igoru Stojanoviću, nazvavši ih koordiniranim. Stojanović je gostujući u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem kazao kako je za SDA džamija važnija od države.

SDA je u svojoj reakciji optužila Stojanovića kako u javni prostor uvodi opasan narativ da praktikovanje vjere i posjećivanje bogomolja – džamije, crkve ili sinagoge isključuje borbu za državu i građansku Bosnu i Hercegovinu. Zatim je reagirala i IZ BiH, koja je ocijenila Stojanovićevu izjavu prikrivenim oblikom islamofibije.

Stojanović branio i džamije i crkve

Međutim, iz SDP-a kažu kako su saopštenja SDA Centar i Islamske zajednice u BiH predstavljaju izvrtanje teza i zlonamjerno tumačenje izjave izvan konteksta.

“Igor Stojanović niti jednom riječju nije suprotstavljenim predstavio vjerske identitete u odnosu na nacionalni. Naprotiv, iz izjave je jasno da je namjera bila naglasiti da je posao državnika i državotvornih politika biti jednako dostupni svim građanima i stati u zaštitu svih jednako, neovisno o vjerskom ili drugom identitetu.

Podmuklo je i nečasno spočitavati islamofobiju Igoru Stojanović, borcu Armije RBiH koji je u ratu stao u odbranu sarajevskih džamija i crkava rame uz rame sa svojim sugrađanima, braneći ih od fašistoidnih mrzitelja. Koordinirana saopštenja SDA i IZ u BiH samo su potvrda istinitosti Stojanovićevih tvrdnji da nacionalizmi potpomognuti izmanipuliranim religijskim organizacijama čine sve da pripadnicima manjinskih zajednica ogade život u multietničkim sredinama, samim tim urušavajući biće bosanskohercegovačke države”, navode iz SDP-a.

Progon vještica

Dodaju da umjesto da stanu u zaštitu i promiču prava pripadnika manje zastupljenih grupa, obilježavanje kao islamofoba boraca za Bosnu i Hercegovinu koji su ostali, čuvali i branili domovinu i svakim svojim djelom potvrđivali posvećenost tom cilju dokaz je destruktivnosti površnog politikantstva onih koji koriste vjeru za političko razračunavanje.

“Dobro bi bilo da Islamska zajednica u BiH iskaže svoj stav o tome smatra li se korumpiranje izabranih zastupnika, blokiranje funkcionisanja države zarad očuvanja vlasti, korištenje iftara kao predizbornih skupova, korištenje lažnih diploma, pozivanje na vjeru kako bi se osigurale političke beneficije i niz drugih sličnih javnih praksi pohvalnim i poželjnim ili pokuđenim i nedopuštenim djelom? Znamo, odgovor nećemo dočekati.

Islamsku zajednicu pozivamo da se bavi vjerskim životom muslimana, što joj je temeljna zadaća, a ne progonom vještica. Što se SDP-a tiče, čvrsto stojimo iza Igora Stojanovića. Nećemo dozvoliti da njegovo blaćenje prođe prešućeno”, navodi se u saopćenju SDP-a.

Raport.ba