Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Sjećate li se koliko je koštalo mlijeko krajem 2021. godine?

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH ne prestaju rasti. U najtežoj situaciji sigurno su penzioneri, kojih je u decembru prošle godine, prema evidenciji entitetskih fondova PIO, bilo više od 710.000. Prosječna penzija iznosila je oko 480 KM, što jedva može biti dovoljno za plaćanje režija i lijekova.

PIŠE: Sanela KARAICA / Fokus.ba

Kraj s krajem sastavljaju i nezaposlene osobe. Prema posljednjim objavljenim podacima Agencije za statistiku BiH, u oktobru 2022. godine u našoj zemlji bilo ih je registrovano skoro 360 hiljada. Znači, u ove dvije kategorije ukupno je više od milion ljudi ili skoro trećina stanovništva BiH.

Novalić najavio poskupljenje

Uporedili smo cijene dvadesetak prehrambenih proizvoda i energenata iz novembra 2021. i istog mjeseca 2022. godine. Jedino što u tom periodu nije poskupjelo bila je električna energija. Međutim, već od početka ove godine potrošači u Republici Srpskoj plaćaće novu višu cijenu, a i onima u Federaciji priprema se isti scenarij. Poskupljenje je nedavno najavio još uvijek aktuelni federalni premijer Fadil Novalić.

U nastavku navodimo podatke Agencije za statistiku BiH o prosječnim cijenama proizvoda, u kilogramima ili litrima. U novembru 2021. riža je koštala 3,2 KM, a godinu kasnije 4,1 KM. Hljeb od pšeničnog brašna je poskupio sa 2,5 na 3,2 marke, brašno sa 1,2 na 1,7 KM. Cijena junetine bez kosti porasla je za čak četiri marke, sa 14,7 na 18,7.

Koliko su za godinu dana poskupili prehrambeni proizvodi u BiH

Litar mlijeka u tetrapaku skoro dvostruko je poskupila. Krajem 2021. godine koštala je 1,4 KM, a u novembru prošle godine 2,4. Zvaničnih podataka o trenutnoj cijeni nema, ali dovoljno je da odemo u bilo koji market i vidimo da je sada još veća, pa čak premašuje tri marke. Kilogram putera je sa 23,5 maraka „skočio“ na 31,2 KM, šećera sa 1,5 na 2,2 KM, banana sa 2,2 na tri marke. Školjka jaja u novembru 2022. u prosjeku je koštala 12 KM, a godinu ranije 9.

Metar kubni drva za ogrjev poskupio je sa 86,7 na čak 105,9 maraka. Cijena zemnog gasa se udvostručila i prema podacima Agencije za statistiku BiH u novembru prošle godine je iznosila 1,4 KM.

Najveća inflacija u okruženju

Prosječna cijena euro dizela i benzina 98 u novembru 2021. bila je 2,4 KM. Dizel je godinu kasnije koštao 3,3 a benzin 98 tri KM. Istina, u posljednje vrijeme bilježi se pojeftinjenje, ali do vraćanja na raniji nivo, nažalost, sigurno neće doći.

Doktor ekonomskih nauka Faruk Hadžić za Fokus kaže da je inflacija u Bosni i Hercegovini dosta veća u usporedbi sa drugim zemljama okruženja. Razlog je izostanak mjera pomoći građanima i privredi, pogotovo u onom trenutku kada je bilo potrebno.

– Progresivni dio ekonomske struke je upozorio prije godinu dana da možemo očekivati rekordne naplate poreza i da će FBiH napraviti historijsku grešku ukoliko rast prihoda ne usmjeri u pomoć i ublažavanje inflatornog rasta, što se posebno odnosi na smanjenje poreskog opterećenja na plate. Nalažost, izostanak pravovremenih mjera doveo je do smanjenja realnih plata i penzija, što je u vrlo težak položaj dovelo mnoge radnike – navodi Hadžić.

Na kraju, zaključuje da je danas dosta teže i bolnije provesti neophodne mjere, ali, ipak, rješenja još uvijek postoje. Pitanje je jedino postoji li volja donosica odluka.

 

Vijest Sjećate li se koliko je koštalo mlijeko krajem 2021. godine? se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus