Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Sladić zabrinut prognozom AccuWeathera za ljeto: Nažalost, stabilizacije vremena i dalje nema

Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić komentirao je vremensku prognozu za mjesec Juni po kojoj se, prema prognozi FHMZ-a, u narednih 15 dana prognoziraju povremene padavine pljuskovitog karaktera.

“Nažalost, stabilizacije vremena i dalje nema, a modeli u mnogim primjerima nisu precijenili padavine. Ni juni mi, barem njegov početak, sa ovog stajališta i postavke globalne cirkulacije ne ulijeva neku nadu. Na dobro sve okrenulo”, naveo je Sladić na Facebooku.

U drugom postu Sladić se osvrnuo na sezonsku prognozu AccuWeather za ljeto 2023. godine.

“Ono od čega sam strijepio uzimajući u obzir antecedentne uslove kroz proljeće. A sad nam definitivno nije potrebno. A sumnje i strepnja su zasnovane na ovome – ovo je bila moja projekcija napravljena 24.05.2023. vodeći se razvojem El Nino intragodišnje oscilacije, telekonekcijama, antecedentnim uslovima tokom proljeća (prije svega vlažan površinski sloj tla) i najbližim pripadajućim analogijama (2018, 2014, 2002. i 1997. godina) te aprilskim i majskim prognostičkim materijalom globalnih centara”, naveo je Sladić.

Podsjetimo, prema prognozi FHMZ-a, od 7. juna prognoziraju se nešto duži sunčani intervali, ali i dalje uz malu vjerovatnoću za pljuskovite kratkotrajne padavine, sve do kraja prognoznog perioda.

Raport.ba