Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Slavo Kukić za Raport: Snimak rušenja Starog pokazuje manijakalnu dimenziju rušitelja. Sad je sve jasno

Nakon što se jučer pojavio ekskluzivni snimak granatiranja i rušenja Starog mosta u Mostaru u dane 8. i 9. novembra 1993. godine, u javnosti su se pojavila brojna pitanja i nagađanja zašto je snimak tek sada objavljen.

Naime, ekskluzivni snimak koji je objavio “Mostar memorial & Museum” na svom YouTube kanalu, snimala je posada Hrvatske vojske sa utvrđenja na kulama brda Hum iznad grada. Njihova kamera zabilježila je više od 50 projektila koje ispaljuje tenk HVO-a sa lokaliteta Stotina.

Akademik Slavo Kukić za Raport kaže da je snimak samo potvrdio istinitim ono što se dosad već znalo, a što se pokušavalo osporiti.

“Sada je sve jasno, nema nepoznanica. Jasno je da je manijakalnim tipovima i njihovim vođama bilo važnije da postignu jedan ratni uspjeh nego da zaštite spomenik od planetarnog značaja. Uz sve to govori i o politici koju je HVO vodio u vrijeme rata. To je užas, ali dobro je da se zna jer kad-tad istina o onome što je ružnija strana povijesti ispliva na površinu”, kaže Kukić.

Ističe da snimak tačno pokazuje “manijakalnu dimenziju onih koji su u njega pucali” i dodaje da je to vrsta društvene patologije.

“Oni su svaki pogodak slavili kao svoju pobjedu, a to je jedna vrsta društvene patologije. To normalni ljudi ne mogu činiti bez obzira ko je na drugoj strani”, naglašava profesor Kukić.

Kako kaže, od ovog tipa patologije se bosanskohercegovačko društvo nije oslobodilo ni danas.

“Ona se nažalost manifestira u drugim formama, ali da je prisutan istim intenzitetom kao i devedesetih godina uopće nije upitno.”

Na pitanje kako to da se snimak toliko dugo krio i šta može stajati iza toga, akademik odgovara da je onaj koji snimak nije objavio do sada smatrao da za to nije bilo vrijeme pa koji god razlog bio iza toga, ali i da se sada odlučio na taj korak zbog odgovornosti prema ovoj zemlji i njenoj historiji.

“Teško mi je govoriti o tome. Uvijek se nađe neko ko je zabilježio ono što se događalo. To može biti čovjek koji je najdobronamjerniji, ali koji to nije objavljivao zbog straha za sebe i svoju porodicu ili nekih drugih strahova kojima je bio pritisnut. Moguće da ih se sada oslobodio, a ne isključujem ni da ga je neko na taj korak motivirao.”

Što se tiče vremena objave snimka, akademik smatra da se ona ne dovodi u vezu sa formiranjem vlasti.

“Ne znam ko stoji iza objave snimka, ali ni zašto bi je neko dovodio u vezu sa formiranjem vlasti. Uostalom ako je neko od SDA-ovih botova mogao je ovaj isti snimak pustiti i prije 30 godina, ili ako nije onda nije zato što je najvjerniji SDA-ov partner u vlasti bio HDZ pa su ga vjerovatno zbog dobrih stranačkih i personalnih odnosa, pošteđivali. Teško mi je to dovoditi u vezu”, ističe.

“Ne isključujem ni mogućnost da ta veza postoji, a ne isključujem ni mogućnost de je ta veza potpuno izvan tog konteksta”, zaključio je Slavo Kukić u razgovoru za Raport.

Podsjetimo, Haški sud je u konačnoj presudi “šestorki” političkih i vojnih dužnosnika paradržave “Herceg Bosna” 29. novembra 2017. godine jasno definirao da je Stari most srušen granatama iz tenka sa položaja HVO-a.

Raport.ba