Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Slovačka u ime NATO paketa podrške BiH donirala 20.000 eura

U prostorijama Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine u Sarajevu je u ponedjeljak upriličeno službeno uručenje donatorskog čeka u okviru NATO paketa podrške jačanju odbrambenih kapaciteta BiH.

Donatorski ček je ministru odbrane BiH Zukanu Helezu uručio ambasador Slovačke Republike u BiH Roman Holben.

Uručenje ove donacije prvi je simboličan korak u implementaciji paketa podrške za jačanje odbrambenih kapaciteta BiH obećanog na samitu NATO u Madridu u junu 2022. godine.

Ministar Helez podsjetio je da je ovim počela realizacija zaključaka sa NATO samita u Madridu iz prošle godine.

Foto: Anadolija

“Prva država članica NATO saveza daje nam donaciju za operativno jačanje odbrambenog sistema Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i to je jedan simbolični ček od 20 hiljada eura. Ovo je početak realizacije 54 miliona eura koji je odobren za Bosnu i Hercegovinu. Najveći dio ovoga će otići na Bataljonsku grupu lake pješadije koja broji oko 840 ljudi, što je blizu oko deset posto ljudskih resursa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, kazao je Helez te dodao:

“Želim da naglasim da smo mi blizu jedan posto Bruto domaćeg proizvoda (BDP) u izdvajanju za Oružane snage i to tek sad u ovom mandatu Vijeća ministara.”

Foto: Anadolija

Podsjetio je da donacija koja je odobrena na samitu u Madridu iznosi 54 miliona eura, ili 25 posto od godišnjeg budžeta za Oružane snage BiH.

Ambasador Holben izjavio je da je simbolični ček od 20 hiljada eura namijenjen Oružanim snagama BiH u kontekstu jačanja odbrambenih kapaciteta.

Foto: Anadolija

“Drago mi je da je Slovačka prva zemlja koja simbolično uručuje ovu finansijsku podršku i naravno vjerujemo da će nas naši partneri u NATO-u pratiti. Želim da naglasim da su Oružane snage BiH jedan od najvažnijih stubova zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine i zbog toga smo željeli da pokažemo ovu vrstu pomoći, jer Slovačka je prijateljska zemlja Bosne i Hercegovine i želi joj uspjeh na međunarodnom planu, posebno na putu prema Evropskoj uniji i NATO-u”, kazao je Holben.

Raport.ba