Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Slovenski mediji objavili detalje i imena osumnjičenih u velikoj akciji SIPA-e

Na području Slovenije Nacionalni istražni ured provodi više od 50 istraga zbog sumnje u zloupotrebu položaja i pranje novca. Istrage se, prema saznanjima slovenskog N1, odnose na građevinske firme i izdavanje fiktivnih računa navodno za izvođenje građevinskih radova.

Među osumnjičenima je i Milan Mandarić, bivši vlasnik Fudbalskog kluba Olimpija, a firma V3, koju vodi Miroslav Vidaković, koja je u posljednje dvije godine izvodila razne građevinske radove za pojedine budžetske korisnike što je također pod istragom.

Kako je prvi objavio portal Necenzirano, a to su i nezvanične informacije slovenskog N1, među osumnjičenima je i Milan Mandarić, bivši vlasnik Fudbalskog kluba Olimpija, koji je vodio nekoliko projekata nekretnina u Sloveniji.

Pod istragom je navodno i jedan od teniskih klubova sa područja Ljubljane. Prema saznanjima N1, pod istragom bi trebalo da se nađe i kompanija V3, kojom rukovodi Miroslav Vidaković, a koja je u posljednje dvije godine izvodila razne građevinske radove za pojedine budžetske korisnike.

Kako javlja N1 Slovenija, pod istragom je i Mihael Strmljan, jedan od najbogatijih Slovenaca i vlasnik Aktiva grupe koja se bavi čišćenjem i osiguranjem. Kompanija Aktiva Čiščenje je samo od 2017. od javnih potrošača dobila ukupno više od 33 miliona eura.

Prema Eraru, najveća od njih je opština Ljubljana. Ukupna protivpravna imovinska korist, koja je pribavljena izvršenjem navedenih krivičnih djela, iznosi više od pet miliona eura. Iz Uprave policije saopštavaju da je za krivično djelo zloupotreba položaja zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina, pranje novca do 8 godina, a krivično djelo udruživanje od tri mjeseca do osam godina zatvora.

Navodi se da je fiktivna firma u Bosni i Hercegovini izdavala fiktivne fakture firmama u Sloveniji, gdje je, prema saznanjima N1, planirana operacija pranja novca, a taj novac je potom u gotovini vraćen Sloveniji. Prema saznanjima N1, on bi se trebao podizati karticama bosanskohercegovačke banke na bankomatima u Sloveniji. U Sloveniji je privedena jedna osoba.

Izvršeno je 58 pretresa kuća zbog sumnje na zloupotrebu položaja i pranje novca. Prema saznanjima N1, istražuje se nekoliko slovenačkih građevinskih firmi kojima su firme iz Bosne i Hercegovine navodno ispostavljale fiktivne račune za fiktivne građevinske radove. Nakon plaćanja ovih fiktivnih računa, ovaj novac je trebalo da bude vraćen u Sloveniju u gotovini, također uz pomoć podizanja sa slovenačkih bankomata.

Iz Uprave policije saopćeno je da su krivična djela koja istražuju nanijela štetu nekoliko kompanija širom Slovenije. Za krivična djela osumnjičeno je 36 lica, dok se trenutno istražne radnje odnose na 42 fizička lica i 36 pravnih lica. Privedeno je jedno fizičko lice.

Kako je saopćeno iz SIPA-e u sklopu Međunarodne operativne akcije „ATM“, na području Sarajeva i Zenice započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“ i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrši po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Navedene aktivnosti rezultat su rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Specijalnog tužilaštva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije, koji je započet u februaru 2022. godine.

Raport.ba