Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Slučaj diplome Sebije Izetbegović: Ko je bio protiv, a ko suzdržan

Senat Univerziteta u Sarajevu poništio je zvanje Sebiji Izetbegović za magistra medicinskih nauka. U glasanju senatora za prijedlog o poništenju diplome koji je uputila posljednja komisija koju je nedavno formirao Senat.

Za poništenje magistarske diplome Sebije Izetbegović glasalo je 30 senatora, šest ih je bilo protiv, a pet suzdržanih. Raport saznaje da su protiv ovakve odluke Senata glasali predstavnica KCUS-a u Senatu, Enra Suljić-Mehmedika, dekanesa Medicinskog fakulteta Amina Valjevac, dekan Eletrotehničkog fakulteta Jasmin Velagić i troje predstavnika studenata.

Ko je bio protiv

Suzdržani su bili dekan Farmaceutskog fakulteta Fahir Bečić, dekan Fakulteta Političkih nauka Sead Turčalo, dekanesa Pravnog fakulteta Zinka Grbo, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Darko Tomašević. Suzdržano je bilo i dvoje predstavnika studenata. saznaje Raport.

Rektor UNSA-e Rifat Škrijelj rekao je da je usvojena analiza Komisije koja je prikupila dokumentaciju o školovanju Sebije Izetbegović s posebnim osvrtom na njen postdiplomski na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Brisanje iz matične knjige

Škrijelj je kazao da se poništava upis Sebije Izetbegović u matične knjige Medicinskog fakulteta pod brojem 437. Obrazložio je to time da nema dokaza da je ispunila sve ispitne obaveze.

Sebija Izetbegović prijene koliko dana je na televiziji pokazala tri indekse i ustvrdila kako je sve završila. Također, najavila je tužbe protiv rektora Škrijelja i protiv članova Komisije koju je formirao Senat.

Raport.ba