Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

SNSD-ov Košarac najavio prvu blokadu: Ako ne odobrimo istočnu interkonekciju sa Srbijom, nema projekata ni za FBiH

SNSD-ov ministar u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Staša Košarac najavio je prvu moguću blokadu u novoj državnoj vlasti.

On je kazao da ukoliko se u dnevni red iduće sjednice Vijeća ministara BiH, zakazanoj za četvrtak, ne uvrsti sporazum sa Srbijom o izgradnji gasne istočne interkonekcije – sjednica ne treba biti ni održana.

“Mislim da ne trebamo odlučivati o bilo kojem pitanju dok se ne otvori prostor za potpisivanje ovog sporazuma”, naveo je Košarac u saopćenju.

On je istakao da će ukoliko se ne usvoji ovaj sporazum to imati negativne posljedice na projekte u Federaciji BiH.

“Na blokade iz Federacije bit će odgovoreno recipričnom mjerom”, naveo je on.

To bi značilo blokadu projekata i odluka, kakve smo imali posljednjih godina.

“Konkretno, ja kao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa neću dati saglasnost na projekte koji dolaze iz FBiH. Odnosno one koje bude kandidovala za sunfinansiranje investicionih projekata. Kao i projekata tehničke pomoći u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan”.

Tu spada, kako je rekao, devet projekata. Sedam je iz oblasti energetike.

Košarac je istakao da oni nisu za opstrukcije i stopiranja razvoja FBiH, ali da neće trpjeti ni blokadu projekata u RS.

“Izgradnja istočne interkonekcije je naš prioritet. Radi se o projektu koji će za rezultat imati povećanje bezbjednosti snabdijevanja potrošača prirodnim gasom i obezbijediti dugoročnu energetsku stabilnost u Republici Srpskoj.

To je projekt koji će doprinijeti bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine. Potpuno je neshvatljivo, nelogično i nedopustivo da se bilo ko protivi njegovoj realizaciji”, zaključio je Košarac.

Raport.ba