Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

SNSD-ov zastupnik najavio: OSA-i predstoji temeljito pospremanje

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sredoje Nović (SNSD) rekao je da je ohrabrujući početak rada vlasti na nivou BiH.

Rekao je da se dijalogom trebaju rješavati otvorena pitanja i unutar BiH i sa susjedima,. Tvrdi i da predstoji i temeljno pospremanje unutar nekih institucija, poput Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, prenosi RTRS.

Konačno završena saga

“Drago mi je da je konačno završena saga o izboru direktora i zamjenika direktora OSA. Raduje me da na čelo ove agencije dolaze tri iskusna čovjeka iz oblasti obavještajne službe.

Sva trojica dugogodišnji rukovodioci OSA. Mora se priznati da je riječ o velikim profesionalcima, rekao je Nović u intervjuu Srni.

Nović je dodao da će se, bez obzira na njihovo iskustvo, njihov rad cijeniti tek onda kada se konačno sazna i oni se oglase nadležnim organima koje su to zloupotrebe koje su vršene unutar OSA.

“Vidjet ćemo koje su zloupotrebe vršene protiv jednog naroda, odnosno protiv Republike Srpske. Cijenit ćemo ih onoliko koliko budu identifikovali sve one unutar službe koji su bili paralelno uključeni u zloupotrebe koje su bile evidentne svih ovih godina rada sad već bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića”, naglasio je Nović.

Nović je istakao da će posebno biti interesantno da se Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA dostave podaci o tome koji su to akti bili doneseni suprotno propisima i Zakonu o obavještajno-bezbjednosnoj službi u BiH.

Išlo se u korist jedne političke stranke

“Bit će zanimljivo vidjeti koji su to interni akti, pravilnici, uputstva, smjernice donošeni kojima se težilo da se isključivo u ime jedne političke stranke u BiH djeluje protiv druga dva naroda, što je nedopustivo.

Onoliko koliko ova trojka na čelu OSA bude politički htjela da se zaista distancira od svih političkih partija bez obzira prema kojoj imaju više ili manje simpatija i pokažu ovoj zemlji da žele da budu profesionalni, toliko će OSA onda raditi posao za koji je nadležna”, napomenuo je Nović.

Nović je poručio da neće položiti ispit ako istovremeno ne budu i sami donijeli svoje akte kojima će regulisati sva ta pitanja.

“Posebno treba da se utvrdi kako su curili dokumenti i otkuda dokumenti OSA-e u različitim agencijama, u različitim ministarstvima i kod različitih pojedinaca.

Pred OSA-om stoji jedan od izuzetno teških zadataka. Čini mi se da će to biti prioritet njihovog rada, ali i komisije za nadzor nad njihovim radom koja će, nadam se uskoro, biti formirana u Parlamentu BiH”, istakao je Nović.

Raport.ba