Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

State Department reagovao na Dodikove prijetnje otcjepljenjem: Nećemo odustati od BiH

Američki State Department reagovao je na izjave predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, navodeći kako odbacuju njegove komentare kojima potkopava Ustavni sud Bosne i Hercegovine i prijeti otcjepljenjem RS-a.

“Član 3 Dejtonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH”, navodi se u saopštenju.

State Department podsjeća kako su Sjedinjene Američke Države ponosne što stoje uz narod BiH dok “grade budućnost u euroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu”.

“Separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu neodgovorne su, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama”, naveli su iz State Departmenta.

Dodaje se kako su Sjedinjene Države bile i ostaće najsnažniji oslonac i partner BiH i njenom narodu.

“Obavezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te da ćemo smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Naša predanost je čvrsta kao kamen, te Sjedinjene Američke Države neće odustati od naroda Bosne i Hercegovine”, navodi State Department.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik komentarisao je u četvrtak izmjene Krivičnog zakona RS-a, ali i najavio donošenje novog Zakona o imovini tog bh. entiteta te secesiju ukoliko se takvo nešto ne dozvoli.

Vijest State Department reagovao na Dodikove prijetnje otcjepljenjem: Nećemo odustati od BiH se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus