Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Stevandić se u Moskvi sastao sa Putinovom odanom saradnicom

Predsjednik Narodne skupštine KS Nenad Stevandić danas se sastao sa Putinovom odanom saradnicom, Valentinom Matvijenko. Naime, danas je u Mosvkvi razgovarao sa zamjednikom predsjednika Vijeća Federacije Federalne skuštine Ruske Federacije Konstantinom Kosačevim, a nakon toga razgovor su vodili Stevandić i predsjednica Vijeća Federacije Federalne skuštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko.

Upravo, Valentina Matvijanko je bila danas u prvim redovima dok je Vladimir Putin držao govor.

Danas tokom govora Putina / Foto: Twitter

Tema sastanaka Putinove saradnice i Stevandića bili su odnosi RS i Ruske Federacije, te načini jačanja bilateralnih i parlamentarnih odnosa.

Stevandić je nakon sastanka izjavio da je postignut zajednički stav da je potrebno nastaviti zalaganje za održavanje mira.

“RS će nastaviti da čuva svoju neutralnost. Ruska Federacija nikada nije učinila ništa što bi povrijedilo Bosnu i Hercegovinu. Privredne aktivnosti potrebno staviti u prvi plan.

Svi sukobi moraju voditi ka miru i dogovoru. RS svojim odlukama ne može da komanduje u Bosni i Hercegovini, ali na bazi konsenzusa može da sačuva balans i između Evropske unije i drugih zemalja čiji odnosi sa Rusijom su trenutno pogoršani”, rekao je on.

Dodao je da su odnosi Ruske Federacije i Republike Srpske stariji od ukrajinskog sukoba. Te da će RS i dalje ostati neutralna u tom sukobu. Kao i prema svim razmirica koje se nje direktno ne tiču.

Raport.ba