Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Stoltenberg objavio odgovor na rusku invaziju, pa spomenuo i BiH: Znamo šta Kremlj pokušava

Čelnici NATO-a rekli su u petak da će rasporediti dodatne snage na istoku Evrope nakon invazije Rusije na Ukrajinu, rekavši da je Moskva ranije lagala o svojim namjerama.

“Nikoga ne smije zavarati baraža laži ruske vlade”, reklo je 30 čelnika u zajedničkom saopćenju objavljenom nakon virtualnog samita kojem je predsjedavao generalni sekretar Jens Stoltenberg.

“Sada vršimo značajna dodatna odbrambena raspoređivanja snaga u istočnom dijelu Saveza”, stoji u saopćenju, u kojem se ne iznosi više pojedinosti o toj namjeri.

Nakon sastanka, Stoltenberg je održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da je Rusija “narušila mir u Evropi”. Narod Ukrajine bori se za svoju slobodu, suočen ničim izazvanom ruskom invazijom.

“Izražavamo žaljenje zbog ljudskih žrtava, ogromne patnje i uništenja”, rekao je.

Pozvao je Rusiju da zaustavi “besmisleni rat”.

Generalni sekretar NATO-a rekao je da Kremlj pokušava zaustaviti NATO u tome da pruža podršku svojim partnerima i saveznicima, a oni će odgovoriti tako da pruže potporu država poput Gruzije, Moldavije i Bosne i Hercegovine.

Zanimljivo je da je danas ministar vanjskih poslova Francuske spomenuo upravo Moldaviju i Gruziju kao nove potencijalne mete Rusije.

“Izvan ukrajinskih granica, susjedne Moldavija i Gruzija mogle bi isto tako postati ruske mete”, rekao je Jean-Yves Le Drian.

Raport.ba