Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Štrajk upozorenja uposlenika srednjih škola u BPK

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor BPK danas je pokrenuo štrajk upozorenja u svim srednjim školama na području tog kantona. Razlog je nepoštivanje prava iz kolektivnog ugovora te zaključka Skupštine BPK, u skladu s kojima Sindikat traži donošenje usklađene Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima za uposlene u srednjem obrazovanju. Prema ternutnoj odluci, štrajk upozorenja odvijat će se svakog dana do ispunjenja zahtjeva.

Uposleni u srednjem obrazovanju na području BPK-a u vrijeme štrajka upozorenja od 13 do 14.30 danas su bili na svojim radnim mjestima, ali u tom periodu nisu realizirali nastavni sadržaj.

Predsjednica KO sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Elma Delić naglašava da na ovaj način iskazuju nezadovoljstvo činjenicom da ni nakon dva mjeseca, nisu donesene usklađene Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima za uposlene u srednjem obrazovanju, iako je, podsjeća, Skupština BPK na sjednici 28. decembra prošle godine, Vladu zadužila da to učini u roku od 30 dana.

“Mi smo instrukciju usaglasili s ministarstvom obrazovanja i ona je upućena prema ministarstvu za finansije, ali nemamo informaciju da li će ona i kada biti realizirana. Ta instrukcija konkretno znači da ćemo mi dobiti povećanje plata od 7 do 11 posto. Tačnije, kategorije koje su imale manju platu dobit će veće povećanje, oni koji su imali veću, dobit će manje povećanje, što znači u konačnici da ćemo se mi izjednačiti sa državnim službenicima u kantonu što nam i garantira naš kolektivni ugovor” – pojasnila je Delić.

U sindikatu su svjesni da obustavom rada najviše ispaštaju učenici, uz napomenu da će propušteni časovi biti nadoknađeni te da jedan broj uposlenih podržava zahtjeve, ali nije u štrajku.

“Iz ministarstva obrazovanja imamo ohrabrujuća obećanja da ćemo već u srijedu, nakon praznika, krenuti u nove pregovore i dogovore. Sindikalne organizacije će donijeti odluku o daljnjim koracima ali se nadam da će Vlada BPK imati razumjevanja i da će se ova agonija što prije prekinuti te da će odgojno-obrazovni rad što prije krenuti u punom kapacitetu” – kazala je Delić.

Vijest Štrajk upozorenja uposlenika srednjih škola u BPK se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus