Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Sutra je Ramazanski bajram, evo kako se Sarajevo priprema za veliki muslimanski praznik

U bosanskohercegovačkoj prijestolnici Sarajevu obavljaju se i posljednje pripreme za Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, javlja Anadolija.

Predbajramska atmosfera se osjeti na gradskim ulicama, u kućama i avlijama. Građani kupuju potrepštine za kuću kako bi napravili bajramska jela.

Čiste se i džamije ususret Bajramu, čiji je prvi dan, prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, u petak, 21. aprila.

Bajram-namaz će se klanjati u 6.33 sati. Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

Nakon sabah-namaza, koji će se klanjati u 5.20 sati, bit će održan svečani program u izvedbi poznatih učača Kur'ana, ilahija i kasida, s početkom u 5.40 sati.

Prigodan vaz ovom prilikom održat će Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Prvog dana reisul-ulema organizira tradicionalno bajramsko čestitanje, od 9.30 sati do 12 sati u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima.

Drugog dana Bajrama, u subotu 22. aprila, Islamska zajednica će obilježiti Dan šehida.

Centralni događaj bit će održan na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu s početkom u 11 sati, a planirano je prisustvo i reisul-uleme Husein ef. Kavazovića.

Predbajramska atmosfera / Foto: AA

Sutra je Ramazanski bajram / Foto: AA

Foto: AA

Foto: AA

Foto: AA

Foto: AA

Foto: AA

Foto: AA

Foto: AA

Foto: AA

Raport.ba