Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Svečanom akademijom obilježeno 30. godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Svečanom akademijom u sarajevskoj Vijećnici večeras je obilježeno 30. godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Pred brojnim predstavnicima diplomatskog kora i međunarodnih institucija, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da bi želio da danas kao građani Bosne i Hercegovine zaboravimo sve naše unutrašnje ideološke i političke razlike te da budemo ponosni na ono što imamo.

– Tek ukoliko budemo cijenili ono što trenutno imamo, a državu imamo, moći ćemo da u budućnosti izgradimo državu po mjeri svih njenih građana, suverenu, nezavisnu i sigurnu – naglasio je Komšić.

Dodao je da naša zemlja danas nije onakva kakvu su je odani borci zamišljali prije 30 godina, ali nije ni onakva kakvu su je zamišljali njeni neprijatelji, niti će ikada takva biti.

– Ostanimo istrajni i ponosni na ono za šta živimo i ono u šta vjerujemo. Sretan vam Dan nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Živjela Bosna i Hercegovina – rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović potcrtao je da je obnavljanje državnosti Bosne i Hercegovine na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a 1943. i opet 1992. bila prirodna posljedica težnje bosanskohercegovačkih ljudi za slobodom.

– Apsolutni interes svih građana i svih naroda u BiH jeste očuvanje cjelovite i demokratske države Bosne i Hercegovine kako je definirana referendumskim pitanjem, a to je država ravnopravnih građana i naroda u kojoj će se svako osjećati komotno u svojoj koži na svakom pedlju ove zemlje – kazao je Džaferović.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić naveo je da u aktuelnom trenutku moramo razmišljati i djelovati kao marta 1992., te biti jedinstveni i svjesni značaja cjelovite Bosne i Hercegovine.

– Lične interese moramo ostaviti po strani i sjetiti se značaja zajedničkog nam cilja iz 90-ih godina, jer podijeljeni činimo veliko zlo našim mladim generacijama – kazao je Novalić.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto istakao je da smo danas dužni da se u miru izborimo za zemlju iz referendumskog pitanja 1992., jer Bosna i Hercegovina danas to sigurno nije.

– Moramo progovoriti jedinstvenim glasom svi mi koji imamo ikakav domet, ikakvu funkciju u kojoj možemo objasniti kakvu BiH želimo – dodao je Forto.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić poručila je da nezavisnost koju smo obnovili 1. marta 1992. ljubomorno, pomno i odlučno čuvamo, nad njom bdijemo i od nje nikada nećemo odustati.

– Nezavisnost se ne dobija jednom za sva vremena, ona se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje i u svakom obliku – rekla je Karić.

Vijest Svečanom akademijom obilježeno 30. godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus