Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Tegeltija: Blokiranje ekonomskih projekata predstavlja kažnjavanje jednog naroda

Susret s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem bio je posvećen ekonomskom i investicionom planu za zapadni Balkan, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Ističe da se radi o projektu od izuzetnog značaja za građane BiH, te su u skladu s tim i očekivanja velika.

Tegeltija navodi da razgovori nisu imali dobru stranu, jer, kako je kazao Varhelyi, projekti koji su već odobreni za koridor Vc i željezničku prugu neće biti potpisani dok se u BiH ne razriješe određena politička pitanja.

– Izrazio sam apsolutno nezadovoljstvo takvim stavom Evropske unije, jer radi se o uvođenju sankcija Republici Srpskoj čija su ta dva projekta. Uvođenja sankcija nisu dobra jer nas dovode u situaciju da blokiramo sve projekte u BiH – rekao je.

Navodi da Republika Srpska neće dozvoliti blokiranje tih projekata, te da u opciji ima dva načina rješavanja ovog problema. Jedan od načina, kako je kazao, je pronalazak novih investitora, a drugi okretanju drugim projektima.

– Nadam se da će kod članica Evropske unije prevladati shvatanje da blokiranje ekonomskih projekata predstavlja kažnjavanje jednog naroda i da to neće donijeti ništa dobro, a pogotovo rješiti političku krizu u BiH – zaključio je Tegeltija.

Vijest Tegeltija: Blokiranje ekonomskih projekata predstavlja kažnjavanje jednog naroda se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus