Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Trebate li biti zabrinuti ako imate račun u Sberbank?

Građani koji su korisnici Sberbanke u BiH od jučer su zabrinuti za svoje isplate, nakon haotičnih dešavanja između Rusije i Ukrajine.

Povodom toga, održan je i sastanak rukovodstva Sberbanke BiH i Agencije za bankarstvo FBiH. Ovu informaciju za Raport je potvrdio Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo.

Sastanak je održan kako bi se razmijenile informacije o mogućim reperkusijama sankcija i kako bi se građani zaštitili na vrijeme.

“Na sastanku smo dobili čvrste garancije da će isplate ići. Naša Sberbanka je idalje indirektno u ruskom vlasništvu, jer proces otkupa još nije završen. Vlasnik naše Sberbanke je Sberbanka Beč, dakle nije direktno Moskva. Mi smo jutros imali kontakt i sa guvernerom CBiH. Nema mjesta strahu”, rekao je Mahmuzić.

“Sa guvernerom smo razgovarali da se osigura likvidnost svih banaka, da ima dovoljno novca”, kazao je on za naš portal.

On ističe kako još uvijek i oni čekaju detaljne informacije i izvještaj o tome šta ustavri sankcije Sberbanci znače, ali dodaje da nema mjesta panici ni strahu jer su sve nadležne agencije uključene i u stalnoj komunikaciji.

Redakciji Raporta su se jučer javljali građani koji su korisnici pomenute banke, te kazali nam kako imaju problema sa računima.

Pokušali smo kontaktirati i predstavnike Sberbanke međutim na naše pozive i upit nisu odgovarali.

Bitno je napomenuti, da Sberbanku u BiH je kupio srbijanski biznismen Miodrag Kostić tokom prošle godine, međutim taj proces još uvijek nije završen.

Podsjetimo, SAD su donijele sankcije, među kojima su sankcije i velikim bankama. Među tim bankama je i Sberbank.

Raport.ba