Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Trojka traži procesuiranje Dodika zbog negiranja genocida

Stranke Trojke uputile su saopćenje u kojem osuđuju Dodikovo negiranje genocida u Srebrenici.

“Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Narod i pravda i Naša stranka osuđuju današnje javno negiranje genocida u Srebrenici. Milorad Dodik je današnjom izjavom da se u Srebrenici nije desio genocid po prvi put nakon stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona Bosna i Hercegovine prešao liniju zakonitog postupanja.

Pozivamo nadležne organe da se u ovom i svim sličnim slučajevima strogo pridržavaju zakona i da bez iznimke procesuiraju ovakva djela. Genocid u Srebrenici je historijska i pravna i činjenica i njegovo negiranje je čin destabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini”, navele su stranke Trojke.

Pozvali su Dodika da se posveti rješavanju nagomilanoj životnih problema građana.

“I da svojim izjavama ne usložnjava posao i njegovih kadrova na državnoj razini. Trojka neće pristati na populističku igru nadmetanja u kvazipatriotizmu, ali isto tako nećemo nikada ostati nijemi na vrijeđanje žrtava i negiranje pravnih činjenica. Država Bosna i Hercegovina mora da povede brigu o egzistencijalnim pitanjima svojih građana, te da svi zajedno radimo na osiguranju boljeg života za generacije koje dolaze.

Vraćanjem u prošlost kroz falsificiranje i negiranje historijskih činjenica je kretanje u suprotnom pravcu. Trojka ne želi žrtvovati evroatlantsku budućnost naših građana za uobičajena, isprazna dnevnopolitička natjecanja u “branjenju” tzv. svojih od zamišljenih neprijatelja, ali isto tako nećemo žrtvovati istinu ni za kakvu političku poziciju”, naveli su oni.

Na kraju poručuju da ukoliko je SNSD u prošlosti i imao priliku sarađivati sa strankama koje su bile spremne trgovati pravnim činjenicama i istinom o srebreničkom genocidu, Trojka nije partner koji će pristati na takvu igru.

Dodik je genocid u Srebrenici negirao nakon sastanka sa Draganom Čovićem komentirajući izmjenu zakona o Memorijalnom centru koju je nametnuo Christian Schmidt.

“Ne postoji visoki predstavnik, sve je to nelegitimno i nelegalno. Tamo se nije desio genocid, to svi znamo, ali se stalno pokušava na jedan nasilan način na tome insistirati.

Potomak onih koji su ovdje činili najstrašnije zločine u Drugom svjetskom ratu nama ovdje nešto govori. Mi nećemo tu odluku objaviti u Službenom listu. ta odluka je pokriće za nerad i kriminal koji se tamo događa”, rekao je Dodik.

Raport.ba