Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Tužilaštvo na potezu. Okončan inspekcijski nadzor u ArcelorMittalu, otpadne vode izlivene u rijeku Bosnu

Nakon uspješne sanacije oštećenja kanala i predtretmana otpatnih voda, okončan je nadzor Federalnog vodnog inspektorata u privrednom društvu ArcelorMittal d.o.o. u Zenici, a sada je na potezu tužilaštvo.

Nadzor je započeo u jutarnjim satima 31. januara po dojavi aktivista za zaštitu rijeke Bosne o incidentnom zagađenju rijeke usljed izlijevanja tehnoloških otpadnih voda iz pogona Čeličana.

Saopćila je to Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Po pribavljanju rezulata laboratorijske analize o uzorcima vode iz rijeke Bosne, sveobuhvatan izvještaj o postupanju i nalazima federalnog inspektora, s pratećom dokumentacijom, bit će dostavljeni nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH.

Proizvodnja u pogonu Čeličana je nakon incidenta bila privremeno obustavljena, a subjekt nadzora je blagovremeno pristupio sanaciji kanala te je proizvodnja ponovno pokrenuta.

Nije uočen pomor ribe tokom kontrola toka Bosne nizvodno od incidenta, navedeno je u saopćenju inspekcijske uprave.

Ujutro 31. januara, ekološki aktivisti i građani Zenice alarmirali su da se nešto čudno dešava s rijekom Bosnom u ovom gradu, jer je poprimila crvenu boju u dijelu toka blizu kompanije ArcelorMittal.

Raport.ba