Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

U KS počela proljetna akcija prikupljanja kabastog otpada

Kantonalno javno komunalno preduzeće “Rad” počinje od danas sa proljetnom akcijom prikupljanja kabastog otpada na području Kantona Sarajevo.

“Akcija prikupljanja kabastog otpada bit će organizirana u periodu od 25. marta do 21. aprila”, kazao je Feni glasnovogornik KJKP “Rad” Mirza Ramić.

Prema njegovim riječima, kako je planirano utvrđenim rasporedom, na području općina Stari Grad i Centar Centar Sarajevo akcija će biti organizirana danas i sutra 25. i 26. marta. Na području općina Novi Grad i Novo Sarajevo akcija će biti organizirana 1. i 2. aprila, na području Ilidže, Hadžića i Trnova 8. i 9. april, te 15. i 16. aprila u Vogošći i Ilijašu.

U ovom periodu aktivnosti su organizovane tako da građani subotom i nedjeljom iznose kabasti otpad, a u toku naredne sedmice preduzeće “Rad” preuzima obavezu da otpad prikupi i odloži.

“Kabasti otpad nakon što se prikupi odvozi se na reciklažno dvorište, u krugu sanitarne deponije Smiljevići, gdje se razvrstava, rastavlja na proste faktore, izdvaja se testil, spužva, metal, plastika, drvo i odlaže u pripadajuće kontejnere. Kada se to obavi, te sirovine koje su prikupljene raspišu se javni pozivi, ukoliko za to ima interesovanja, a mi svakako imamo potpisane ugovore sa operaterima koji preuzimaju takav vid otpada. Kada se prikupe dovoljne količine tog otpada oni se pozivaju, preuzimaju taj otpad i dalje obavljaju s tim materijalom proizvodnju novih vrijednosti”, pojasnio je Ramić.

Iz KJKP “Rad” napominju da su predviđeni dani iznošenja kabastog otpada po općinama utvrđeni, te mole građane da se pridržavaju navedenih termina odlaganja.

“Građani koji žele da odlože kabasti otpad iz svojih domova, mogu to uraditi u navedenim terminima, a ukoliko im ne odgovaraju ti termini, to mogu uraditi tokom cijele godine na jedno od tri reciklažna dvorišta koja su otvorena. Kabasti otpad mogu besplatno odložiti u jedno od tri reciklažna dvorišta tokom cijele godine koja se nalaze u ulicama:  Adema Buće br. 556 (Novi Grad),  Paromlinska br. 64 (Novo Sarajevo) i Bosanski put bb (Ilijaš).

KJKP “Rad” je sa poboljšanjem vremenskih prilika, krenuo i s aktivnostima na proljetnom čišćenju ulica na području onih općina za koje je zaduženo ovo preduzeće i tokom zimskog održavanja.

– Obavezna su to uraditi i ostala preduzeća koja su radila na zimskom održavanju saobraćajnica na području općina Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Ilidža i Trnovo. A preuzeće “Rad” obavljat će zadatake čišćenja saobraćajnica na području četiri gradske općine”, kazao je Ramić.

Istakao je da su već završene saobraćajnice prvog prioriteta.

“I dalje će se nastaviti sa aktivnostima čišćenju saobraćajnica shodno vremenskim prilikama. Radi se o uklanjanju frakcije, prašine i drugog sitnog otpada sa javnih površina”, kazao je Ramić.

Raport.ba